ΚΟΣΜΟΣ

Έξαρση κρουσμάτων σε Ρωσία, Ολλανδία και Σερβία

Εικόνα του άρθρου Έξαρση κρουσμάτων σε Ρωσία, Ολλανδία και Σερβία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2021, 21:48
ΚΟΣΜΟΣ

Έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας του καρονοϊού, με παράλληλη πίεση στα υγειονομικά τους συστήματα ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές τριών χωρών σήμερα, της Ρωσίας, της Ολλανδίας και της Σερβίας

Οι αρχές της Μόσχας κάλεσαν σήμερα τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι για τέσσερις μήνες και είπε στις επιχειρήσεις να βάλουν τουλάχιστον το 30% του προσωπικού να εργάζεται από το σπίτι, καθώς παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων και θανάτων λόγω της COVID-19 στη Ρωσία.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε στο μπλογκ του ότι μεταξύ των ατόμων που πέθαναν στην Μόσχα λόγω του κορονοϊού, το 86% ήταν ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατά κανόνα δεν είχαν εμβολιασθεί.

Ο Σομπιάνιν είπε ότι επαναλαμβάνεται η περσινή ιστορία, όταν τον Σεπτέμβριο άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα, με την έξαρση να φθάνει στην κορύφωση της τον Δεκέμβριο.

Οι νέοι κανόνες στη ρωσική πρωτεύουσα τίθενται σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πόλης της Μόσχας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και 33.740 νέα κρούσματα.


Και στους ανήλικους

Παράλληλα η συχνότητα εμφάνισης της νόσου Covid-19 μεταξύ των ανηλίκων στη Ρωσία έχει πολλαπλασιαστεί, με τους μισούς να έχουν κλινικά συμπτώματα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκα.

«Σε σχέση με το προηγούμενο έτος η νοσηρότητα των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει επίσης αυξηθεί πολλαπλάσια και περίπου τα μισά [από τα περιστατικά] έχουν έντονα κλινικά συμπτώματα. Γι' αυτό τον λόγο και η επιβάρυνση της παιδιατρικής διεύθυνσης έχει αυξηθεί σήμερα», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του προεδρείου του Συντονιστικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.


Στην Ολλανδία

Αύξηση 44% κατέγραψαν οι νέες μολύνσεις κορονοϊού στην Ολλανδία, μέσα σε μία εβδομάδα έως σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία στη χώρα να περικόπτουν τις υπηρεσίες τους φροντίδας άλλων ασθενειών, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων Covid-19.

Τα κρούσματα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουλίου, στα 25.751, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, μετά τη χαλάρωση πολλών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ολλανδία τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, καταμετρήθηκαν 48 θάνατοι από τη νόσο covid-19, ο διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με πληθυσμό 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα και ανέρχονται πλέον στα επίπεδα των αρχών Σεπτεμβρίου.

«Οι περισσότεροι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με την Covid-19 δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε σήμερα το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας.

«Στις μονάδες εντατικής θεραπείας πρόκειται για τους 4 από τους 5 ασθενείς».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το 83% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως.


Στη Σερβία

Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση και στη Σερβία όπου καθημερινά αυξάνονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ δοκιμάζεται σοβαρά το σύστημα υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.664 νέα κρούσματα της Covid-19 με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται στο 30,2%. Από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο ιός Sars Cov-2 απεβίωσαν 57 άνθρωποι ανεβάζοντας σε 9.214 τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 6.679 ασθενείς εκ των οποίων οι 274 είναι διασωληνωμένοι. Η πληρότητα στα νοσοκομεία αγγίζει το 100% ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στα κέντρα υγείας όπως και στα παιδιατρικά ιατρεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αφορούν τον μήνα Σεπτέμβριο, το 95% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία δεν ήταν εμβολιασμένοι. Το πρόγραμμα εμβολιασμού απέτυχε πλήρως αφού μόνο το 48% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.


Αντιδράσεις στη Γερμανία

Στο μεταξύ αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισήγηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν να μην παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία του κορονοϊού μετά τις 25 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η ισχύς της τρέχουσας απόφασης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. 

Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και υποψήφιος για το υπουργείο Υγείας στη νέα κυβέρνηση, Καρλ Λάουτερμπαχ, εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση του κ. Σπαν και τονίζοντας ότι δεν πλησιάζει η «Ημέρα Ελευθερίας».

«Κανένα κρατίδιο δεν τρελάθηκε ώστε με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα να καταργήσει τους περιορισμούς εισόδου σε κλειστούς χώρους ή την υποχρέωση για χρήση μάσκας στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Μια "Ημέρα Ελευθερίας", το τέλος όλων των περιορισμών, αυτή τη στιγμή αποκλείεται», δήλωσε στο δίκτυο RND ο κ. Λάουτερμπαχ.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε από την πλευρά του ότι «αν η Bundestag δεν παρατείνει εκ νέου την κατάσταση επιδημίας, αυτό θα σημαίνει και την εκπνοή όλων των κανόνων ασφαλείας, καθώς μόνο η έκτακτη κατάσταση αποτελεί τη βάση και το νομικό πλαίσιο για τις επί μέρους αποφάσεις των κρατιδιακών κυβερνήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Ria Novosti/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back