ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ανεμογεννήτριες σε Τσούκα Ρόσσα κι όχι μόνο

Εικόνα του άρθρου Ανεμογεννήτριες σε Τσούκα Ρόσσα κι όχι μόνο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2021, 23:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νεμέρτσικα, Τσούκα Ρόσσα, Μαυροβούνι και πάει λέγοντας. Βουνά των Ιωαννίνων που «προσελκύουν» επενδυτές για ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και δη αιολικών πάρκων, γύρω από τα οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια έντονος προβληματισμός. Αρκετές από τις τοποθεσίες επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται εντός Natura.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον κάθε άλλο παρά μικρό είναι, όπως αυτό αποτυπώνεται στη λίστα των νέων αιτήσεων για χορήγηση άδειας παραγωγού που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Μέσα στον Δεκέμβριο, πραγματοποιήθηκε, μετά από πολύ καιρό, ένας κύκλος υποβολής αιτήσεων για ΑΠΕ σε όλη τη χώρα από τη ΡΑΕ. Στις 23 Δεκεμβρίου, η Αρχή ανακοίνωσε «έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος». «Για πρώτη φορά στην 20ετή ιστορία της ΡΑΕ υποβλήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων και σε πλήθος και σε ισχύ» ανέφερε, αποδίδοντας αυτό το εκρηκτικό ενδιαφέρον στο νέο πληροφοριακό σύστημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με το σκεπτικό της διευκόλυνσης της κατάθεσης αιτήσεων.

Βέβαια, μεγάλο ρόλο έχει παίξει η προ ολίγων μηνών υπουργική απόφαση του Κ. Χατζηδάκη η οποία απλοποιεί το καθεστώς της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αποδυναμώνοντας τις ελεγκτικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, για τους αιολικούς σταθμούς δεν απαιτείται πια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν η επένδυση αφορά εγκατεστημένη ισχύ έως 10MW (κι όχι ως 5MW, όπως ήταν πριν το όριο).

Στο νομό Ιωαννίνων, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για την περιοχή του Μετσόβου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, κινητικότητα από φορείς και συλλογικότητες σημειώνεται για τον αιολικό σταθμό 5MW στην Τσούκα Ρόσσα, ένα δασωμένο βουνό.

Οι φορείς αυτοί (Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας, Πίνδος Περιβαλλοντική, Φεστιβάλ Βωβούσας, Ποδηλατικός Αγώνας Protect Aoos, Σύλλογος «Αγριόγιδο στα βουνά» κ.ά.) απέστειλαν και σχετική επιστολή στον Δήμο Ζαγορίου, με τον οποίο τον ενημερώνουν για την υποβολή αίτησης (υπό αξιολόγηση) άδειας παραγωγής για ανάπτυξη ανεμογεννητριών σε ένα μεγάλο τμήμα της κορυφογραμμής του βουνού και του ζητούν να εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση και να καταθέσει ένσταση στη ΡΑΕ. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου πρόκειται να πραγματοποιήσει αύριο έκτακτη συνεδρίαση.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 29 Ιανουαρίου για την υποβολή αιτιολογημένων αντιρρήσεων από όποιον έχει έννομο συμφέρον. Οι αντιρρήσεις αφορούν τόσο τις νέες αιτήσεις χορήγησης αδειών παραγωγής όσο και τις τροποποιήσεις αδειών παραγωγής αδειών. Σημειωτέον ότι η έκδοση βεβαίωσης παραγωγού δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγήσει και σε υλοποίηση της επένδυσης. Ωστόσο, αποτελεί ένα πρώτο στάδιο μιας εν δυνάμει επένδυσης…

Όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου, στη σχετική λίστα της ΡΑΕ, υπάρχουν αρκετές νέες αιτήσεις. Έξι από αυτές τις αιτήσεις αφορούν συγκεκριμένη περιοχή, κοντά στη λίμνη Πηγών Αώου. Πρόκειται για έξι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από διαφορετικές εταιρίες, με την καθεμία να αφορά αιολικό σταθμό 3MW. Στον συνοδευτικό χάρτη, υφίσταται μια στοιχισμένη χωροθέτηση των έξι διαφορετικών αιολικών σταθμών ενώ εντύπωση προκαλεί και η κοινή κωδική ονομασία της τοποθεσίας (Πάτωμα 2, Πάτωμα 3, Πάτωμα 4 κ.ο.κ.)…

Στη λίστα με τις τροποποιήσεις αδειών παραγωγής, «συμμετέχει» και η αίτηση εταιρίας για αύξηση της ισχύος αιολικού πάρκου από 38MW σε 63MW στο όρος Δούσκο του Δήμου Πωγωνίου.

Το περασμένο καλοκαίρι, η υπόθεση «αιολικά πάρκα» απασχόλησε ιδιαίτερα την περιοχή, στο πλαίσιο της διαδικασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αιολικών πάρκων στο Περιστέρι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου προχώρησε σε ψήφισμα εκφράζοντας τη διαφωνία του με τη βιομηχανική ανάπτυξη αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιοχές Natura, και προτείνοντας την εγκατάσταση των σταθμών κατά προτεραιότητα κοντά στο υπάρχον οδικό δίκτυο, πάντα με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.


Διαβάστε

Τα αιολικά πάρκα, ο «διχασμός» και μια πρόταση


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back