ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατά των ανεμογεννητριών το Μέτσοβο

Εικόνα του άρθρου Κατά των ανεμογεννητριών το Μέτσοβο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/01/2021, 15:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ετοιμοπόλεμος» και αποφασισμένος να μην επιτρέψει (άλλες) ανεμογεννήτριες στην περιοχή του εμφανίζεται ο Δήμος Μετσόβου. Ο Δήμος θα καταθέσει τις αντιρρήσεις του στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για μια σειρά από αιτήσεις ενδιαφερόμενων εταιριών για χορήγηση άδειας παραγωγού σε τοποθεσίες της περιοχής του Μετσόβου. 

Στη ΡΑΕ, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου υποβολής αιτήσεων από υποψήφιους επενδυτές που έγινε τον Δεκέμβριο, βρίσκεται σε εξέλιξη, μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, η διαδικασία αντιρρήσεων από όσους έχουν έννομο συμφέρον. Σύμφωνα με τη λίστα των αιτήσεων της ΡΑΕ, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα βουνά του Ζαγορίου και του Μετσόβου. Το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου πραγματοποιεί σήμερα το μεσημέρι έκτακτη συνεδρίαση για τα αιολικά πάρκα που προβλέπονται, και δη στην κορυφογραμμή της Τσούκα Ρόσσα. 

Ανεμογεννήτριες σε Τσούκα Ρόσσα κι όχι μόνο

Ο Δήμος Μετσόβου απέστειλε ήδη τις αντιρρήσεις του στη ΡΑΕ, βάσει και της απόφασης κατά των αιολικών πάρκων που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο το περασμένο καλοκαίρι. Την ίδια περίοδο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου είχε εκδώσει ανάλογο ψήφισμα, με τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη να δηλώνει κατά των αιολικών πάρκων σε περιοχές που  αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες ή που διέπονται από αυστηρό πλαίσιο προστασίας. Βέβαια, την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ απλοποιούσε κατά πολύ τις διαδικασίες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και «χαλάρωνε» τους περιορισμούς για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Για τα αιολικά πάρκα, δεν απαιτούνται πια μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων όταν η εγκατεστημένη ισχύς είναι κάτω από 10 ΜW, όπως προβλέπεται σε υπουργική απόφαση.

Η δημοτική αρχή Μετσόβου καταγράφει αυτή την πραγματικότητα που δίνει τη δυνατότητα κατάτμησης της ισχύος «για την αποφυγή αδειοδοτήσεων». Κάτι τέτοιο συμβαίνει στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πηγών Αώου, όπου προβλέπονται εγκαταστάσεις έξι ανεμογεννητριών στην ίδια θέση ισχύος 3 MW η καθεμία, με τη συνολική, βέβαια, παραγόμενη ενέργεια να φτάνει στα 18 MW.

Τα επιχειρήματα του Δήμου Μετσόβου προς τη ΡΑΕ είναι ότι η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών γίνεται σε δημοτικές εκτάσεις οι οποίες είναι βοσκήσιμες, ότι τα αιολικά πάρκα αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία των βουνών και ότι αφαιρούν κάθε προοπτική ανάπτυξης των πολλών δραστηριοτήτων στην περιοχή, όπως των περιπατητικών διαδρομών και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επιπλέον, ο Δήμος Μετσόβου υπενθυμίζει ότι ο ίδιος έχει συνεισφέρει ενεργειακά στη χώρα. Στα όρια του έχει κατασκευαστεί η τεχνητή λίμνη Πηγών Αώου με τη λειτουργία εργοστασίου μέγιστης ισχύος 120 MW, ενώ έχει κατασκευασθεί επίσης τεχνητή λίμνη στη Χρυσοβίτσα με πρόβλεψη για παραγωγή ενέργειας 25 MW.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back