ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο ΣτΕ για τα led (και κατά Θεοδωρικάκου)

Εικόνα του άρθρου Στο ΣτΕ για τα led (και κατά Θεοδωρικάκου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2020, 16:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία μέρα μετά τη δημόσια υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού της πόλης από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» του Θωμά Μπέγκα και «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση ανακοινώνουν την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας του γεγονότος ότι η δημοτική αρχή κινήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα αγνοώντας και παρακάμπτοντας τις αποφάσεις του κυρίαρχου οργάνου του δήμου μας, του δημοτικού συμβουλίου, εκμεταλλευόμενη τα ‘νομοθετήματα Θεοδωρικάκου’» τονίζεται.

Οι δύο παρατάξεις θέτουν ζήτημα νομιμότητας και συνταγματικότητας όσον αφορά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ιωαννιτών στις 7 Ιουλίου για την έγκριση της επίμαχης προγραμματικής σύμβασης αλλά και κάθε άλλη συναφή πράξη της διοίκησης. Η προσφυγή δεν στρέφεται μόνο κατά του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και κατά του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και του υπουργού Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και επικαλούμενος την «κυβερνησιμότητα» των ΟΤΑ, προχώρησε σε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες ήρθαν να ανατρέψουν τους όρους της πολιτικής αντιπροσώπευσης και της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών οργάνων.

Μία από τις νομοθετικές ρυθμίσεις ήταν η μεταφορά της κρίσιμης αρμοδιότητας της έγκρισης προγραμματικών συμβάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα δευτερεύον όργανο, την Οικονομική Επιτροπή. Κάτι που έγινε πριν από λίγους μήνες, στις αρχές του καλοκαιριού.

«Αναλογιζόμενες τις ευθύνες που μας αναλογούν ως παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ιωαννιτών, σε σχέση με τη δημοκρατική και συνταγματική λειτουργία του θεσμού της αυτοδιοίκησης, προχωρήσαμε στην ενέργεια αυτή» είναι η χαρακτηριστική τοποθέτηση των δύο παρατάξεων που ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Η «εμπλοκή» του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αφορά την απόρριψη των ενστάσεων που είχαν καταθέσει τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών («Ενότητα Πολιτών», «Πολίτες για την Ανατροπή», «Ιωάννινα_2023», «Αριστερή Παρέμβαση») κατά της απόφασης της οικονομικής επιτροπής. Ο συντονιστής Β. Μιχελάκης απέρριψε τις ενστάσεις με το σκεπτικό ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έλεγξε επί της ουσίας τη νομιμότητα των αποφάσεων του Δήμου Ιωαννιτών.

Όσον αφορά την προσφυγή κατά του Δήμου Ιωαννιτών, οι δύο παρατάξεις καταθέτουν το ιστορικό της υπόθεσης για την προγραμματική σύμβαση με τα led: Το «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2020, το «ναι» της Οικονομικής Επιτροπής στις αρχές του Ιουλίου, μετά τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου, και το «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου στα τέλη Ιουλίου, το οποίο δεν έγινε… αποδεκτό από τη δημοτική αρχή.

Διαβάστε

Άλλη μια χαμένη ψηφοφορία για τα led

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back