Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «μάχη» των led και οι παράπλευρες απώλειες…

Εικόνα του άρθρου Η «μάχη» των led και οι παράπλευρες απώλειες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2020, 20:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων να είπε «όχι» τον Μάιο, αλλά, ένα κατώτερο και μικρότερο όργανο, η οικονομική επιτροπή είπε «ναι». Και τι υπερισχύει; Στο σύστημα διοίκησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως έχει διαμορφωθεί από νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, υπερισχύει το «ναι» της οικονομικής επιτροπής.

Και κάπως έτσι, ο Δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να προχωρήσει στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού. Το έργο θα γίνει με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) σε όλη την έκταση του Δήμου και έχει προϋπολογισμό 19,2 εκατ. ευρώ. Κι όλα αυτά αποφασίστηκαν χωρίς να υπάρχουν μελέτες, τις οποίες θα «ωριμάσει» ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου μέσω του μηχανισμού ELENA.

Η δημοτική αρχή, και δη ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής του θέματος στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, επανέλαβε ότι το έργο αυτό θα έχει σημαντικό ενεργειακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, «χωρίς να στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στους πολίτες». Τα περί μη κόστους βέβαια δεν ισχύουν –και πώς θα μπορούσαν άλλωστε;

Τα ανταποδοτικά τέλη θα είναι δεσμευμένα για 12 χρόνια.

Ο Δήμος Ιωαννιτών θα πληρώνει, μέσω των ανταποδοτικών τελών, για 12 χρόνια το 75% της εξοικονόμησης της ενέργειας που θα επιτευχθεί από την αντικατάσταση των λαμπτήρων με led, στην ιδιωτική εταιρία η οποία θα προκύψει μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό. Το υπόλοιπο 25% θα μένει στον Δήμο. Αυτό το ποσοστό «μεταφράζεται» σε μια ετήσια εξοικονόμηση πόρων 460.000 ευρώ, σύμφωνα με τον Δήμο, και με το δεδομένο ότι σήμερα τα Γιάννενα πληρώνουν 2 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Βέβαια, η παράταξη του Θωμά Μπέγκα έχει αμφισβητήσει τη βάση του ετήσιου κόστους, με τον δημοτικό σύμβουλο Θωμά Γιωτίτσα να έχει υποστηρίξει ότι τα 2 εκατ. ευρώ δεν αφορούν μόνο τον φωτισμό αλλά και άλλες καταναλώσεις, όπως τα αντλιοστάσια.

Όσον αφορά δε το κατασκευαστικό κόστος, αυτή τη φορά «απουσίαζε» από τις διάφορες εισηγήσεις και έγγραφα. Από τα 19,2 εκατ. ευρώ, τα 8,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν την κατασκευή του έργου. Σε ανάλογη παρατήρηση της αντιπολίτευσης, ο κ. Βάββας απάντησε ότι το κατασκευαστικό κόστος απουσιάζει «για να μην μπερδεύονται οι δημοτικοί σύμβουλοι» όπως και ότι «πάνω σε αυτό το νούμερο στήθηκαν διάφορες αναλύσεις»!

Πότε θα είναι έτοιμο το έργο; Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Βάββα, σε τρία χρόνια -18 μήνες για τις μελέτες, τη διακήρυξη και τον διαγωνισμό κι άλλοι τόσοι για την κατασκευή του νέου οδοφωτισμού…

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη, οι οποίες συμμετέχουν στην οικονομική επιτροπή, καταψήφισαν την προγραμματική σύμβαση. Ο κ. Γιωτίτσας εκ μέρους της παράταξης «Ενότητα Πολιτών» επανέλαβε τα περί ασύμφορης προγραμματικής σύμβασης, ενώ η παράταξη της κ. Καλογιάννη επέμεινε στην απουσία μελετών και άρα στη μη τεκμηρίωση του προσδοκώμενου οφέλους.

Η όλη υπόθεση όμως αποτέλεσε ένα μεγάλο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με την αντιπολίτευση να επιτίθεται στη δημοτική αρχή,  η οποία είναι πια σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βρει έναν δρόμο σύγκλισης και συνεννόησης με τις «απέναντι» παρατάξεις. Η «Ενότητα Πολιτών» κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου τη δημοτική αρχή για τον τρόπο που διοικεί («απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου», «δημοτική αρχή σε λάθος μονοπάτια», «επιβολή των θέσεών της). Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της παράταξης «Ιωάννινα_2023», η οποία σε ανακοίνωσή της κατηγορεί «τη σύμπραξη της δημοτικής αρχής Ελισάφ, Γκόντα, Μπαρτζώκα» πως «απλώς αποφασίζει και διατάζει. Δηλαδή, λειτουργεί αυταρχικά».

Κατά τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, τοποθέτηση έκανε και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης (χωρίς δικαίωμα ψήφου καθώς η παράταξη δεν έχει εκπρόσωπο στην οικονομική επιτροπή), ο οποίος μίλησε «για έναν κατήφορο της δημοτικής αρχής». Απηύθυνε δε έκκληση στη δημοτική αρχή «να μας πείσετε όχι με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και νομοθετήματα αλλά με επιχειρήματα».

Η απάντηση-μήνυμα ήρθε από τον πρόεδρο της οικονομικής επιτροπής και αντιδήμαρχο Έργων Γιώργο Αρλέτο: «Η δημοτική αρχή δεν θα είναι όμηρος»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back