ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακόμα περιμένουν ενίσχυση οι ΚΟΙΝΣΕΠ

Εικόνα του άρθρου Ακόμα περιμένουν ενίσχυση οι ΚΟΙΝΣΕΠ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2020, 13:04
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, πλην των συνεταιρισμών εργαζόμενων που είναι η μικρή μειοψηφία τους, παραμένουν εκτός των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Παρότι οι επιχειρήσεις έχουν ακριβώς τις ίδιες φορολογικές (πλην τέλους επιτηδεύματος) και ασφαλιστικές υποχρεώσεις με όλες τις υπόλοιπες εταιρίες, η κυβέρνηση τις εξαιρεί συνεχώς.

Με πρόσφατη ΚΥΑ, εντάχθηκαν στην αποζημίωση των 800 ευρώ συμπλοιοκτησίες, οι κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Φυσικά, δεν αναφέρονται ονομαστικά οι ΚΟΙΝΣΕΠ κάθε είδους, παρότι αποτελούν συγκεκριμένη μορφή επιχείρησης. Οι λογιστές καταθέτουν τις αιτήσεις για την αποζημίωση, ωστόσο δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα αντιστοιχηθούν στο σύστημα και θα γίνουν δεκτές.

Η κυβέρνηση δέχεται ιδιαίτερη πίεση από την αντιπολίτευση.

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

«Ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣεπ) - που αναπτύχθηκαν την περίοδο της κρίσης και αποτέλεσαν παράδειγμα υγιούς οικονομικής δραστηριότητας - πλήττεται ανεπανόρθωτα και απειλείται με πλήρη αφανισμό λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας». Θεωρούν επίσης ότι το δεδικασμένο δημιουργήθηκε από την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πριν από λίγες μέρες, κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. Στην απάντησή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επικαλέστηκε «την πίεση των συνθηκών», η οποία ωστόσο έχει παρέλθει πλέον, αλλά οι ΚΟΙΝΣΕΠ συνεχίζουν να εξαιρούνται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο κ. Κεγκέρογλου στην ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «ο υπουργός στην τοποθέτησή του ανάγνωσε αριθμούς Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπουν στήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, αλλά με εξαιρέσεις που ουσιαστικά αποκλείουν τον μεγάλο αριθμό από τις 1200 περίπου που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων. Επιπλέον ο υπουργός αποσιώπησε το γεγονός ότι οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αποκλείονται εντελώς από τα μέτρα  στήριξης των επιχειρήσεων».

Αντίθετα, οι ΚΟΙΝΣΕΠ συμπεριλήφθηκαν στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις, μετά από πρόταση του ΚΙΝΑΛ.

Τέλος, η πολιτική της κυβέρνησης κατά της κοινωνικής οικονομίας, έγινε θέμα ερώτησης και στην ευρωβουλή. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου κατέθεσε ερώτηση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποκλείσει την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία από πηγές δημόσιας χρηματοδότησης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προκάλεσε την 1/2020 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία αντιμετωπίζει τις κοινωνικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 ως εν δυνάμει κερδοσκοπικές που «υπόκεινται στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων».

Συμπληρώνει ότι «το παραπάνω είναι σε αντιδιαστολή με την πρακτική στην Ε.Ε., όπου γίνεται αποδεκτό πως o πρωταρχικός στόχος των επιχειρήσεων αυτών είναι «να εξυπηρετούν τα μέλη και όχι να λαμβάνουν απόδοση της επένδυσης όπως οι παραδοσιακές εταιρείες»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back