πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γέφυρα μπέλεϋ Πλάκας: «Φεύγει» μετά από 64 χρόνια

Εικόνα του άρθρου Γέφυρα μπέλεϋ Πλάκας: «Φεύγει» μετά από 64 χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2024, 12:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η γέφυρα μπέλεϋ στην Πλάκα του ποταμού Αράχθου, δίπλα από το αναστηλωμένο πέτρινο γεφύρι, στα Τζουμέρκα, έχει διαγράψει τη δική της διαδρομή μέσα στον χρόνο, με την κοινωνική και ιστορική της αξία να υφίσταται.

Η σιδερένια αυτή γέφυρα, μετά την κατασκευή και την παράδοση σε κυκλοφορία της νέας οδικής γέφυρας Αράχθου, που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω, δεν θα υπάρχει σε λίγο καιρό. Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αποφασίσει να την απομακρύνει και να χρησιμοποιήσει το υλικό της για την αποκατάσταση και συντήρηση άλλων γεφυρών μπέλεϋ.

Η Περιφερειακή Επιτροπή συνεδριάζει τη Δευτέρα 19 Αυγούστου για να αποφασίσει μεταξύ άλλων την έγκριση πίστωσης 24.800 για την αποσυναρμολόγηση τμήματος της γέφυρας (με τη χρήση γερανοφόρων οχημάτων) και τη συντήρηση «των χρήσιμων υλικών που θα προκύψουν» όπως αναφέρεται σε σχετική εισήγηση.

Πριν από ενάμιση μήνα, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης είχε κάνει γνωστό ότι πρόθεση της Περιφέρειας είναι τμήμα της γέφυρας να μεταφερθεί σε άλλο σημείο του Αράχθου, που θα συνδέει την Πλατανούσα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων με τα Γουριανά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Η γέφυρα μπέλεϋ τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο του ποταμού Αράχθου, στην Πλάκα, τον Σεπτέμβριο του 1960, από τον Στρατό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και μαρτυρίες, η στρατιωτική αυτή γέφυρα είχε τοποθετηθεί αρχικά δίπλα από το γεφύρι της Άρτας από τους Ιταλούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η τσιμεντένια γέφυρα της Άρτας κατασκευάστηκε μεταπολεμικά, τη δεκαετία του ’50, οπότε και η μπέλεϋ τέθηκε σε αχρηστία.

Την ίδια περίοδο προέκυψε επίμονο το αίτημα των Τζουμερκιωτών για οδική σύνδεση με τα Γιάννενα. Και η μπέλεϋ μεταφέρθηκε στην Πλάκα. Εκεί βρίσκεται εδώ και 64 χρόνια.

Διαβάστε: Η άλλη… γέφυρα Πλάκας

Τον Οκτώβριο του 2021, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο αναστηλωμένο Γεφύρι Πλάκας με αφορμή τη βράβευση Europa Nostra (για το έργο της αποκατάστασης του πέτρινου γεφυριού), τέθηκε επί τάπητος η ιδέα να χρησιμοποιηθεί η σιδερένια γέφυρα ως τμήμα μιας περιπατητικής διαδρομής στην περιοχή της Πλάκας και με το σκεπτικό ότι αυτή αποτελεί ένα στοιχείο βιομηχανικής κληρονομιάς.

ΣΧΟΛΙΑ
ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΟΛΙΟΥ
Σώστε την Γέφυρα μπέλεύ στην Πλάκα στον ποταμό Άραχθο.Είναι ΜΝΗΜΕΙΟ Ιστορικής και Κοινωνικής Αξίας.Ας χρησιμοποιηθεί ώς περιπατητική διαδρομή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back