ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aλ. Καχριμάνης: Αιολικά πάρκα μόνο με συναίνεση

Εικόνα του άρθρου Aλ. Καχριμάνης: Αιολικά πάρκα μόνο με συναίνεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2021, 16:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την κάθετη αντίθεσή του με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα βουνά της Ηπείρου χωρίς συγκεκριμένους όρους εξέφρασε εκ νέου, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, με αφορμή τις πολλές αιτήσεις για χορήγηση αδειών παραγωγού που έχουν κατατεθεί για ανεμογεννήτριες στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο. Και την αντίθεσή του αυτή την εξέφρασε και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε συνάντηση προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου. Και σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, «και η γραμμή του πρωθυπουργού είναι ίδια», με το σκεπτικό ότι «δεν μπορεί να καταστρέφεται κάτι που υπάρχει, για να γίνει κάτι άλλο, το οποίο προκαλεί βλάβη στο φυσικό περιβάλλον».…

Ο κ. Καχριμάνης από το καλοκαίρι, μετά τον σχεδιασμό αιολικών πάρκων στο όρος Λάκμος (Περιστέρι), έκανε στροφή στην πολιτική του θέση, διαισθανόμενος και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον στις τοπικές κοινωνίες απέναντι στα αιολικά πάρκα. Στη συνέχεια, προέκυψε ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου κατά της βιομηχανικής ανάπτυξης αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura και υπέρ της εγκατάστασής τους κοντά στο υπάρχον οδικό δίκτυο, πάντα με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Την ίδια ώρα βέβαια η κυβέρνηση με την ψήφιση νομοσχεδίων και την έκδοση υπουργικών αποφάσεων κινείται προς την κατεύθυνση της διευκόλυνσης των ενδιαφερόμενων επενδυτών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην όλη εξίσωση πια έχει μπει βέβαια και το γεγονός της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πλημμελή προστασία της βιοποικιλότητας. Και το γεγονός αυτό δεν είναι αμελητέο.

Χτες, στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς ανέφερε ότι «θέλουμε να προστατέψουμε  τις προστατευόμενες περιοχές και αυτό το στοίχημα είναι δική μας ευθύνη και ευθύνη όλων. Γι αυτό θα περιμένετε σύντομα αλλαγές στις ΑΠΕ», κάνοντας λόγο για περιορισμούς σε υψόμετρα και άλλα χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν και εργαλεία όπως η έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις Περιοχές Άνευ Δρόμων (διαβάστε εδώ). Την περίοδο αυτή, βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι τη Δευτέρα έστειλε επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και εξέφρασε μεταξύ άλλων και τη διαφωνία του με την κατάτμηση των πάρκων βάσει υπουργικής απόφασης που ορίζει ότι για πάρκα μέχρι 10MW δεν απαιτούνται μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κατ' επέκταση δεν προβλέπεται καμία διαδικασία γνωμοδότησης περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων. Η απόφαση αυτή είναι της κυβέρνησης της ΝΔ.

Την επιστολή-έγγραφο προς τον κ. Σκρέκα, την παρέδωσε και στον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε δε ότι με νέο έγγραφο ζητάει να μην εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες σε υψόμετρο πάνω από 1.200 μ., ενώ ανέφερε ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μέχρι ποιο υψόμετρο «θα επιτρέπονται ανεμογεννήτριες». Με το ίδιο έγγραφο πρότεινε ότι για κατασκευή πάρκων άνω των 1.200 μ. να απαιτείται υποχρεωτικά η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Καχριμάνης έθεσε ως προτεραιότητα στην όλη υπόθεση τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Και υπενθύμισε ότι υπάρχουν δύο Δήμοι, εννοώντας τους Δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας, που συναίνεσαν στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή τους. «Μπορεί να αφήσουν κι άλλοι Δήμοι αλλά με σεβασμό στον τόπο και στη γνώμη των κατοίκων» είπε.

Όσο δε για το Μέτσοβο όπου υπάρχουν ήδη τέσσερις ανεμογεννήτριες, ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να γίνεται στο διηνεκές, και δη όταν «δημιουργούνται εταιρίες που κάνουν κατάτμηση των παλιών αιολικών πάρκων».

Τόσο ο Δήμος Μετσόβου όσο και ο Δήμος Ζαγορίου, με αποφάσεις τους, καταθέτουν ήδη τις αντιρρήσεις τους στη ΡΑΕ επί των αιτήσεων για αιολικά πάρκα σε περιοχές, όπως η Τσούκα Ρόσσα.

Και ο κ. Καχριμάνης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Να μη νομίζει κανείς ότι εμείς εδώ  ελαφρά τη καρδία αφήνουμε να χαλάσει το περιβάλλον».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back