ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιθαλομίχλη: Πολλή στα Γιάννενα, περισσότερη στην Ανατολή

Εικόνα του άρθρου Αιθαλομίχλη: Πολλή στα Γιάννενα, περισσότερη στην Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2022, 17:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το πετρέλαιο θέρμανσης στην ακριβότερη τιμή του, εδώ και χρόνια (από όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις εξίσωσαν προς τα πάνω το φόρο, ελέω μνημονίων), καθώς και όλες σχεδόν τις πρώτες ύλες καύσης να έχουν ακριβύνει επίσης, η αιθαλομίχλη είναι «μόνιμος συγκάτοικος» των Ιωαννίνων, τις μέρες που δεν βρέχει.

Αφού λοιπόν οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων (ειδικά των PM2,5) έπεσαν τις προηγούμενες, βροχερές μέρες, η πτώση θερμοκρασίας που ακολούθησε, επανέφερε τις κακές συνθήκες.

Από την περασμένη Τρίτη ο σταθμός της Περιφέρειας Ηπείρου ξεπερνάει τα 50 PM2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό, κάθε βράδυ πλην Πέμπτης.

Τη δε Παρασκευή, για δύο ώρες, από τις 10 το βράδυ και μετά, ξεπερνούσε και την «εξαιρετικά κακή» μέτρηση των 75 PM2,5 μg/m, αγγίζοντας ακόμα και τα 99.

Οι μετρήσεις στον σταθμό της Ανατολής, είναι ακόμα χειρότερες. Ξημερώματα χτες, έφτασε τα 136,5 μg/m3.

Σημειώνεται ότι το σύστημα Panacea διαθέτει ακόμα ένα σταθμό, στο Άλσος, ο οποίος όμως δεν δίνει ακόμα δεδομένα στο σύστημα.

Το τελευταίο 24ωρο (25-26 Νοεμβρίου) οι μέσες τιμές ήταν 41 μg/m3 στο κέντρο και 56,9 μg/m3 στην Ανατολή, που ξεπερνούν τα «κόκκινα» όρια.


ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
Τι σημαίνει κακές τιμές και εξαιρετικά κακές τιμές; 5 mg/m3 συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 25mg/m3 είναι το ανώτατο όριο που έχει θεσπίσει η ΕΕ!
Janardi
Διόρθωση ΠΟΥ 10 μg/m3 EE 40 μg/m3
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back