ΚΟΣΜΟΣ

Η Σουηδία θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους

Εικόνα του άρθρου Η Σουηδία θα ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2023, 02:19
ΚΟΣΜΟΣ

Οι απειλές κατά της Σουηδίας έχουν αυξηθεί μετά τις πρόσφατες καύσεις του Κορανίου, δήλωσε την Τρίτη η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ενίσχυσε τους συνοριακούς ελέγχους για να δώσει στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες να σταματά και να ερευνά ανθρώπους ως αποτέλεσμα.

Ένας νέος νόμος, που ισχύει από τις αρχές Αυγούστου, δίνει στην αστυνομία διευρυμένες εξουσίες για τη διενέργεια ελέγχων στα σύνορα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων σωματικών ερευνών ενώ επιτρέπει και αυξημένη ηλεκτρονική παρακολούθηση.

«Οι συνοριακοί έλεγχοι είναι ένα μέτρο που μας δίνει τη δυνατότητα για να εντοπίσουμε τους ανθρώπους που έρχονται στη Σουηδία και οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκούναρ Στρέμερ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Σουηδία και η Δανία έχουν δει μια σειρά από διαδηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τις οποίες αντίγραφα του Κορανίου κάηκαν ή υπέστησαν άλλες ζημιές, προκαλώντας την οργή των μουσουλμανικών χωρών και ζητώντας από τις κυβερνήσεις των σκανδιναβικών χωρών να σταματήσουν τις καύσεις.

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν κι άλλες καύσεις Κορανίου και οι δύο χώρες δήλωσαν ότι εξετάζουν τρόπους νομικού περιορισμού τέτοιων πράξεων σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων.

Η αστυνομία ασφαλείας της Δανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι, όπως και στη Σουηδία, η χώρα βλέπει αυξημένο κίνδυνο επιθέσεων ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Την Τρίτη, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «επικίνδυνη», «περίπλοκη» και «χρησιμοποιείται από ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν τη Σουηδία», συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας που μπορεί να χρησιμοποιεί την κατάσταση προς όφελός της.

«Μπορεί να είναι για να αποτραπεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον στη συνέντευξη Τύπου.


Μέλος εν αναμονή

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η αίτηση δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για να εγκριθεί η αίτηση της Σουηδίας, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο αντίγραφα του Κορανίου καίγονται στη Σουηδία.

Ο Κρίστερσον δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και προέτρεψε τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν την ελευθερία του λόγου με υπευθυνότητα και σεβασμό.

Η σουηδική κυβέρνηση εξέταζε επίσης αλλαγές που θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην αστυνομία να σταματήσει τις καύσεις του Κορανίου σε δημόσιο χώρο, εάν αυτές συνιστούσαν απειλή για την εθνική ασφάλεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, σαρωτικές αλλαγές στους νόμους για την ελευθερία του λόγου δεν είναι στο τραπέζι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back