ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αιθαλομίχλη: Δεν τη… μείωσαν οι παραινέσεις

Εικόνα του άρθρου Αιθαλομίχλη: Δεν τη… μείωσαν οι παραινέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2023, 10:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ούτε οι επίσημες παραινέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου, ούτε οι… ημιεπίσημες του προέδρου της ΔΕΥΑΙ Άρη Μπαρτζώκα, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook (τι πιο σύνηθες…), κατάφεραν να μειώσουν το πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα Γιάννενα.

Την Πρωτοχρονιά οι μετρήσεις των μικροσωματιδίων PM2.5 ξεπέρασαν ακόμα και τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (ωριαία μέτρηση-όχι μ.ο.). Το τελευταίο 24ωρο, ο σταθμός της Ανατολής παρουσιάζει μέσο όρο 116.9 μg/m, με όριο τα 20 μικρογραμμάρια και ο σταθμός των Ιωαννίνων 95.8 μg/m3.

Για να γίνουν αντιληπτές οι διαφορές, η Αθήνα χτες παρουσίαζε μεγαλύτερη μέτρηση στον σταθμό του Θησείου, με 56 μg/m3. Ναι, τα Γιάννενα ξεπέρασαν σε ρύπανση την ατμόσφαιρα της Αθήνας…

Πού βρίσκονται όμως τα όρια «συναγερμού»; Καταρχάς, οι συγκεκριμένες εκπομπές (PM2.5) είναι τα μικρότερα σωματίδια που καταμετρώνται. Η νομοθεσία που ισχύει στην Ελλάδα είναι από το 2014 και λαμβάνει ως μέτρο τα μικροσωματίδια PM10 και όχι τα πιο επικίνδυνα PM2.5.

Όταν τα PM10 φτάσουν από 101 ως 150 μg/m3 λοιπόν, γίνεται σύσταση για διακοπή καύσεων τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων, χρήσης κλιβάνων, μείωσης βιομηχανικής δραστηριότητας, ακόμα και μερική απαγόρευση κίνησης οχημάτων (όταν θεωρείται ότι το πρόβλημα πηγάζει από αυτά).

Μπορείτε να διαβάσετε τα μέτρα, στο ΦΕΚ, εδώ

Όλα αυτά φυσικά μοιάζουν εντελώς σχετικά, στη δεκαετία που οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι το πετρέλαιο πρέπει να είναι πανάκριβο. Η αποτυχία, τόσο της συγκεκριμένης «μνημονιακής» απόφασης, όσο και όλων των επιδοματικών πολιτικών, αιωρείται στην ατμόσφαιρα…

Παρεμπιπτόντως, από το 2014 είναι σε ισχύ και η απόφαση που προβλέπει έκπτωση στο ρεύμα, για τις περιοχές με βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα, τις μέρες που τα μικροσωματίδια είναι σε έξαρση.

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ εδώ

Είναι εντυπωσιακό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με το πρόβλημα, στη φετινή του έκφανση, κάνοντας ένα επικοινωνιακό… ghosting, ότι δηλαδή δεν υφίσταται.

Τέλος, υπάρχει μια μεγάλη κουβέντα σχετικά με τα «όρια συναγερμού». Η ΕΕ δεν έχει ακριβώς τέτοια, αλλά χρησιμοποιεί πρότυπα για την ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟ Υ. Αυτά, στην προκειμένη περίπτωση είναι τα εξής:

PM2.5 25 μg/m3 σε 24 ώρες, 10 μg/m3 σε 1 έτος (ΠΟΥ), 25 μg/m3 σε ένα έτος (ΕΕ).

ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
"Παρεμπιπτόντως, από το 2014 είναι σε ισχύ και η απόφαση που προβλέπει έκπτωση στο ρεύμα, για τις περιοχές με βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα, τις μέρες που τα μικροσωματίδια είναι σε έξαρση." Δηλαδή; Θα έχουνε μείωση στην τιμή του ρεύματος; Ποιος το αποφασίζει; Πως το κοινοποιεί στην ΔΕΗ κλπ; Αερολογίες.. Ας απαιτούσαν οι τοπικές αρχές μειωμένη τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back