Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Αδιέξοδο στο Κυπριακό

Εικόνα του άρθρου Αδιέξοδο στο Κυπριακό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2021, 22:48
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας για να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για την επόμενη συνάντηση, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τους επόμενους 2 έως 3 μήνες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των ΗΕ μετά το τέλος των συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, όπως τονίζεται στην ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών - Γενεύης στο Twitter.

Ο κ. Γκουτέρες παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και σημείωσε ότι η συνάντηση τόσο με την ελληνοκυπριακή πλευρά, όσο και με την τουρκοκυπριακή δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, ενώ επισήμανε ότι στο τέλος των προσπαθειών δεν έχουμε βρει ακόμη αρκετό κοινό πρόσφορο έδαφος έτσι ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε αναφέρθηκε στις θέσεις που κατέθεσαν Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι, προσθέτοντας ότι η ατζέντα του είναι πολύ απλή.

«Δεν έχουμε βρει ακόμα κοινό έδαφος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση, αλλά δεν τα παρατώ. Η δική μου εντολή είναι σαφής. Να παλέψω για την ασφάλεια και την ευημερία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων που αξίζουν να ζήσουν μαζί. Έτσι συμφωνήσαμε ότι θα γίνει στο μέλλον ακόμη μία συνάντηση των 5+1 με την προοπτική να εξασφαλίσουμε κοινό έδαφος για συνομιλίες. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσει αυτή την προσπάθεια και να εξασφαλίσουμε θετικά αποτελέσματα» δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.


Ο Νίκος Αναστασιάδης

Από τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις της άλλης πλευράς, ήταν μια επιτυχής διαχείριση από πλευράς γγ και επιτυχής από δικής μας πλευράς, ώστε να αποφευχθούν οι στόχοι που έθεσε η Τουρκία και για τους οποίους παρέστη στην άτυπη διάσκεψη, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε σήμερα μετά τη λήξη των εργασιών της άτυπης διάσκεψης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ότι «κατά τη διάρκεια της εδώ παρουσίας μας, η δική μας πλευρά με απόλυτη συνέπεια στα όσα μέχρι σήμερα διεκήρυττε, πρόβαλε αλλά και με εποικοδομητικές προτάσεις συνέβαλε ώστε να επιτευχθεί σωρεία συγκλίσεων […].

Η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία, κατ' αντίθεση των όσων έχω προαναφέρει, κατ’ αντίθεση των ψηφισμάτων των παραμέτρων ευρύτερα, που καθορίζουν ποια πρέπει να είναι η μορφή λύσης του Κυπριακού, πρόβαλε την αξίωση πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είτε την επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στην αναγνώριση δύο κρατών, είτε ευρύτερα ή με λιγότερα λόγια, θα ξέφευγε των εντολών και των παραμέτρων των ψηφισμάτων αλλά και των εντολών που ο γγ έχει από το ΣΑ.

Εκφράζω την ικανοποίηση μου διότι ο γγ τήρησε άψογη στάση και ήταν σαφέστατος προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και προς την Τουρκία, ότι ανάλογη με την επιζητούμενη λύση δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί είτε από τα ΗΕ ή ακόμα και την ΕΕ. Συνεπώς, ήταν κάτι το ανέφικτο και έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούσε να εκφύγει των εντολών που έχει από το ΣΑ και πως είναι απόλυτα δεσμευμένος από τα ψηφίσματα των ΗΕ και τις αποφάσεις του ΣΑ.


Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου 

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έφερε καμία νέα πρόταση στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και επανέλαβε την παλιά της ρητορική σαν χαλασμένος δίσκος», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση, χωρίς την εξεύρεση κοινού εδάφους, της άτυπης συνάντησης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι κατά την άτυπη πενταμερή εξήγησε ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η συνέχιση της «κυριαρχικής νοοτροπίας» της ελληνοκυπριακής πλευράς και η «άδικη και παράνομη» αναγνώρισή της ως του μοναδικού εκπροσώπου του νησιού. 

Από την πλευρά του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ τόνισε πως «θα παρακαθίσουμε σε συνομιλίες εάν η κυριαρχία μας γίνει αποδεκτή». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/ΚΥΠΕ/Anadolu/Sputnik

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back