ΕΛΛΑΔΑ

Ο Τσαβούσογλου ακυρώνει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων

Εικόνα του άρθρου Ο Τσαβούσογλου ακυρώνει τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/06/2018, 01:52
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις, σε πρώτη φάση σε επίπεδο διαρροών εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, προκάλεσαν οι δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για πάγωμα της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων με την Ελλάδα.

Οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ζητούν  διευκρινίσεις από την τουρκική πλευρά, σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ενώ επίσημη τοποθέτηση ενδέχεται να υπάρξει εφόσον πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επαφές, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα υπάρξουν κυρώσεις προς την Ελλάδα μετά την απελευθέρωση των πρώην στρατιωτικών, που ζήτησαν άσυλο, ισχυρίστηκε ότι «αυτό που έκανε η Ελλάδα είναι απαράδεκτο» και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από τα πραξικοπήματα και η κυβέρνηση έπρεπε να λύσει αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση και ειδικά η Δικαιοσύνη. Έχουμε μια προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαική Ενωση η οποία και εφαρμόζεται. Έχουμε όμως και μια διμερή συμφωνία με τη Ελλάδα για την επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία παγώσαμε επί του παρόντος. Η διαδικασία αυτή δεν έχει πάντως τελειώσει πλήρως, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες μας προς την Ελλάδα» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.-

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ατυχή» τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Αυτό που προαναγγέλλει ο κ. Τσαβούσογλου το έχει ήδη πράξει από το 2017» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές σημειώνοντας πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση η λειτουργία του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να παραβιάζουν ορισμένοι το διεθνές δίκαιο».

Επίσης πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν επηρεάζεται από τη δήλωση Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει κεφάλαιο στην κοινή δήλωση που καλύπτει το θέμα των επανεισδοχών. Το πρωτόκολλο επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας αποτελεί διεθνή σύμβαση και πρέπει επομένως η Τουρκία να ακολουθήσει την ορθή, προβλεπόμενη διπλωματική οδό για οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή».


Η ΝΔ

«Η Τουρκία ακυρώνει μονομερώς μια διμερή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων, επικαλούμενη την απόφαση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατικής χώρας» αναφέρει η ΝΔ για τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την στάση αυτή της Τουρκίας.

Επίσης ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μ. Κεφαλογιάννης με κατεπείγουσα ερώτησή ζητά από την την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μάθει σε ποιες ενέργειες και κυρώσεις προτίθεται να προβεί κατά της Τουρκίας, μετά τις «προκλητικές, απαράδεκτες και εκβιαστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί διακοπής της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Ως ανεπίτρεπτο εκβιασμό χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας περί διακοπής της συμφωνίας με την Ευρώπη για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών, λόγω των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης για τους «8» Τούρκους αξιωματικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3