ΕΛΛΑΔΑ

«Ντιμπέιτ» Δένδια-Τσαβούσογλου

Εικόνα του άρθρου «Ντιμπέιτ» Δένδια-Τσαβούσογλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2021, 23:24
ΕΛΛΑΔΑ

Σε έντονη αντιπαράθεση εξελίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μαλβούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στην Άγκυρα.

Ο κ. Δένδιας χαιρέτισε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών των πολιτικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία και σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν μια σειρά από περιφερειακά και διμερή θέματα, καθώς και μια σειρά από προτάσεις προκειμένου να αναβιώσουν πρωτοβουλίες για οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για μια «θετική ατζέντα οικονομικών θεμάτων για να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας μπροστά» και «να αλλάξουμε το κλίμα που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Υπογράμμισε όμως ότι «αναγκαία προϋπόθεση είναι η αποκλιμάκωση και η αποφυγή ενεργειών και δηλώσεων που δυναμιτίζουν το κλίμα».

Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και προσέθεσε πως δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας χαρακτήρισε «προκλητικές» κάποιες από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες δηλώσεις». 

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο «ίδιος δεν έκανε καμία προκλητική δήλωση, σε αντίθεση με τον Νίκο Δένδια. Η κυπριακή δημοκρατία παραβιάζει δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στον κ. Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη της Λωζάνης, η οποία θα συνεχίσει να ισχύει ακόμα και αν δεν την αποδέχεται η γειτονική χώρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όλα τα ελληνικά επιχειρήματα εδράζονται στο διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχει διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου. Προκλητικές δηλώσεις πρέπει να αποφεύγονται. Και τόνισε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πρότεινε σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο. Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Συνάντηση με Ερντογάν

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16:00.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euronews

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back