Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Ξενάγηση» σε τρισδιάστατα τοπόσημα

Εικόνα του άρθρου «Ξενάγηση» σε τρισδιάστατα τοπόσημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2022, 01:56
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Άλλο ένα διαδραστικό εργαλείο για την πόλη των Ιωαννίνων. Αυτή τη φορά πρόκειται το μεταδιδακτορικό ερευνητικό έργο IASIS μέσω του οποίου γίνεται τρισδιάστατη προσέγγιση σε τοπόσημα των Ιωαννίνων.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε σήμερα από την αρχαιολόγο και ιστορικό τέχνης Αθηνά Χρόνη, τον επιβλέποντα καθηγητή του ΕΜΠ Ανδρέα Γεωργόπουλο, τον γενικό γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφο και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού Γιώργο Λώλη.

Όπως ανέφερε ο κ.  Ζωγράφος ήδη στην πόλη έχουν σημανθεί σημεία ενδιαφέροντος με διαδραστικές πινακίδες ενημέρωσης για το κοινό. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και οι επισκέπτες με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορούν να «ξεναγηθούν» σε εμβληματικά κτίρια της πόλης.

«Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα που είναι σε διαρκή εξέλιξη και ανοιχτό στο κοινό. Το πρόγραμμα σχετίζεται με τη μελέτη που εκπονεί ο Δήμος για την ανάδειξη διαδρομών και χαρακτηριστικών χριστιανικών, μουσουλμανικών και εβραϊκών κτισμάτων και την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού» τόνισε ο κ. Ζωγράφος.

Ο αντιδήμαρχος κ. Λώλης σημείωσε ότι ο Δήμος στηρίζει προσπάθειες που έρχονται να προσθέσουν στην προβολή της πόλης.

«Η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε φυσικούς χώρους-αξιοθέατα, μέσω της τεχνολογίας της ψηφιακής τρισδιάστατης προσέγγισης και της εικονικής πραγματικότητας, βοηθά στη διάδοση των πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο» είπε.

Ο καθηγητής του ΕΜΠ Ανδρέας Γεωργόπουλος ευχαρίστησε τον Δήμο για τη συνεργασία που υπήρξε και την τοποθέτηση των πινακίδων μέσω των οποίων γίνεται η διαδραστική ξενάγηση και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συνέχεια.

Παρουσιάζοντας το ερευνητικό πρόγραμμα η κ. Χρόνη ανέφερε ότι το IASIS έχει επικεντρωθεί στη μελέτη και την τρισδιάστατη ψηφιακή προσέγγιση για συγκεκριμένα τοπόσημα των Ιωαννίνων, στα οποία έχει αποτυπωθεί η διαχρονικά εξελισσόμενη δυναμική της πόλης.

Τα τοπόσημα προέρχονται και από τις τρεις πολιτισμικές συνιστώσες της πόλης: τη χριστιανική, την εβραϊκή και τη μουσουλμανική.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή εδώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back