Από την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, ο Δήμος Ιωαννιτών «ξανασυστήνει» την ιστορία της πόλης στους κατοίκους της, με ξεναγήσεις που διοργανώνει μαζί με το γραφείο Τουριστικής Προβολής του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σπήλαιο Περάματος.
«Σκοπός του προγράμματος δεν είναι η επιστημονική επιμόρφωση, αλλά να γνωρίσουν οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες καλύτερα την πόλη τους. Να τη δουν αλλιώς. Να την αγαπήσουν ακόμη περισσότερο και παράλληλα, να ενισχυθεί η τουριστική συνείδηση, να ενεργοποιηθεί η κινητοποίηση των συμπατριωτών μας και, ει δυνατόν, να αποτελέσουν τους αυριανούς ‘πρεσβευτές τουρισμού’» τόνισε ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας. Ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και τον Κωνσταντίνο Σουέρεφ για την εξασφάλιση της δωρεάν εισόδου στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της πόλης, αλλά και για τη γενικότερη συνεργασία μας έως σήμερα, τον Φώτη Ραπακούση από το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου, το Σωματείο Λεμβούχων και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νήσου Άρη Λιούμπο, τη διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, τους επαγγελματίες ξεναγούς, αλλά και τη διοίκηση του Σπηλαίου Περάματος Ιωαννίνων και ειδικότερα τον πρόεδρο, Νίκο Σαρακατσάνο.
Αυτός με τη σειρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα εκπλαγεί με αυτά που θα δει στην ευρύτερη περιοχή, έστω κι αν νομίζει ότι είναι πολύ καλός γνώστης αυτής. «Ας μάθουμε την πόλη μας καλά. Είναι μεγάλη υπόθεση για τον καθένα μας να αγαπάει πραγματικά τον τόπο που ζει, δραστηριοποιείται και κάνει όνειρα για τα παιδιά του» τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την προέλευση των επισκεπτών και μια σχετική «αποξένωση» της τοπικής κοινωνίας: «Η αίσθηση που έχουμε τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν και τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, είναι, ότι οι συνδημότες μας δεν επισκέπτονται το Σπήλαιο Περάματος, κάτι που ισχύει και για άλλα τουριστικά σημεία. Δυστυχώς, αυτή η τάση έχει περάσει και στους μαθητές, αφού μειώνονται συνεχώς οι σχολικές εκδρομές των σχολείων της περιοχής μας προς το Σπήλαιο. Γινόμαστε μάρτυρες του φαινομένου μαθητές σχεδόν από όλα τα σχολεία της Ελλάδας να έχουν επισκεφτεί τουλάχιστον μια φορά το Σπήλαιο και ντόπιοι μαθητές να μην το έχουν επισκεφτεί ποτέ».
- Το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων και περιπάτων «Μαθαίνω για την πόλη μου» εντάσσεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου 2016-2019.
- Οι ξεναγήσεις θα διεξάγονται Κυριακή, θα διαρκούν 3-3.30 ώρες και η εκκίνηση των περιπάτων θα γίνεται από συγκεκριμένα σημεία ανάλογα με τη διαδρομή και με συνοδεία ξεναγού.
- Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επιβαρύνονται μόνο με το κόστος των 2 ευρώ για την είσοδο στο σπήλαιο Περάματος, όπου η ξενάγηση θα γίνεται από υπεύθυνο του σπηλαίου.
- Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας
- Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η ξενάγηση-περίπατος στους εξωτερικούς χώρους δε θα γίνεται.
- Οι δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται μέχρι και την Πέμπτη της τρέχουσας εβδομάδας πριν την κάθε διαδρομή.
- Ανώτερος αριθμός συμμετοχής για κάθε ξενάγηση είναι 30 άτομα (με 10 άτομα επιλαχόντες).
- Η κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει έως δύο άτομα.
- Οι αιτήσεις για συμμετοχή θα υποβάλλονται καθημερινά ηλεκτρονικά μέσω ειδικής φόρμας στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τουριστικής Προβολής του δήμου http://www.travelioannina.com ή αυτοπροσώπως, από Δευτέρα έως και Πέμπτη στο Γραφείο Τουριστικής Προβολής, Μουλαϊμίδη 10, στα Γιάννενα.
- Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον τηλεφωνικό αριθμό: 26510 37017
Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων-περιπάτων περιλαμβάνει:
ΔΙΑΔΡΟΜΗ Α: Κυριακή 29.10.2017 10:30π.μ.
Αφετηρία: Μώλος
Νησί – Ι.Μ. Φιλανθρωπηνών – Ι.Μ. Στρατηγόπουλου – Γύρος νησιού – Μουσείο Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου (Φώτη Ραπακούση).
Συγκέντρωση στο Μώλο (καραβάκια) – Επιβίβαση σε καραβάκι με προορισμό το νησί Ιωαννίνων. Επίσκεψη στις Ιερές Μονές Φιλανθρωπηνών και Στρατηγόπουλου μέσα από το παλιό μονοπάτι που επικοινωνούσαν μεταξύ τους τα παλιά χρόνια. Συνεχίζουμε κάνοντας το γύρο του νησιού και φτάνουμε στο Μουσείο Αλή Πασά & Επαναστατικής Περιόδου (Φ. Ραπακούση). Ξενάγηση και επιστροφή με το καραβάκι στην πόλη.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ Β: Κυριακή 12.11.2017 10:30π.μ.
Αφετηρία: Ρολόι (Λεωφορείο)
Σπήλαιο Περάματος–Λιγκιάδες –Ιερά Μονή Ντουραχάνι – Ιερά Μονή Καστρίτσας – Αρχαιολογικός χώρος Καστρίτσας.
Συγκέντρωση στο Ρολόϊ. Επιβίβαση σε λεωφορείο με προορισμό το σπήλαιο Περάματος. Ξενάγηση στο Σπήλαιο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Λιγκιάδες, όπου γίνεται γεωγραφική και ιστορική ξενάγηση, με θέα το Λεκανοπέδιο. Ακολουθούν, επισκέψεις στις Ιερές Μονές Ντουραχάνι, Καστρίτσας και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο Καστρίτσας. Επιστροφή στην πόλη.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ Γ: Κυριακή 26.11.2017 10:30π.μ.
Αφετηρία: Ρολόϊ (Λεωφορείο)
Αρχαιολογικό Μουσείο–Οχυρά Μπιζανίου–Σπήλαιο Περάματος.
Συγκέντρωση στο Ρολόϊ. Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Επιβίβαση σε λεωφορείο και επίσκεψη στα Οχυρά Μπιζανίου. Συνεχίζουμε με το λεωφορείο με τελικό προορισμό το Σπήλαιο Περάματος. Ξενάγηση στο Σπήλαιο και επιστροφή στην πόλη.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ Δ: Κυριακή 3.12.2017 10:30π.μ.
Αφετηρία: Κεντρική είσοδος Κάστρου (Αγ. Γεώργιος)
Εβραϊκή Συναγωγή – Δημοτικό Μουσείο – Ιτς Καλέ – Βυζαντινό Μουσείο – Μουσείο Αργυροτεχνίας – Σπήλαιο Περάματος.
Συγκέντρωση στην κεντρική είσοδο του κάστρου (Αγ. Γεώργιος). Περνάμε από την Εβραϊκή Συναγωγή και, ακολουθώντας τα σοκάκια του κάστρου, πάμε στο Δημοτικό Μουσείο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς το Ιτς Καλέ, το Βυζαντινό Μουσείο και τους γύρω χώρους. Ακολουθεί επίσκεψη στο Μουσείο Αρχυροτεχνίας. Έπειτα, γίνεται επιβίβαση σε λεωφορείο στην παραλίμνια περιοχή, με προορισμό το σπήλαιο Περάματος, όπου γίνεται ξενάγηση στο σπήλαιο και επιστροφή στην πόλη.