ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Εικόνα του άρθρου Ξεκίνησαν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/07/2019, 22:45
ΕΛΛΑΔΑ

Η τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ξεκίνησε ήδη στη Βουλή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεσμευόμενος ότι θα υλοποιήσει όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά και μάλιστα σύντομα, δήλωσε ότι  «οι εκλογές της 7ης Ιουλίου άνοιξαν ένα παράθυρο σε μία νέα εποχή. Με την ψήφο τους, οι Έλληνες απαίτησαν τη θεμελίωση μίας νέας πραγματικότητας. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά με ενότητα και σκληρή δουλειά».

«Προχωράμε σε βαθιές τομές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την φορολογική πολιτική. Οι Έλληνες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους και η Οικονομία θα πάρει μπροστά. Με νέες επενδύσεις και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η φορολογία δεν θα είναι μόνο πηγή εσόδων αλλά και μοχλός ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνοντας παράλληλα τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως απεικονίζονται στο παρακάτω γράφημα:


Οι μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019. Μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο. Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Ο φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%.

Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

  • Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
  • Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
  • Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.


Η ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε "αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής". Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back