Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ξαναθυμηθήκαμε την Κατάρα

Εικόνα του άρθρου Ξαναθυμηθήκαμε την Κατάρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2022, 15:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το 5ο «βασιλικό» ετάπ του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας έφερε στο προσκήνιο ξανά την Κατάρα, το πέρασμα αυτό που έχει συνοδευτεί από θρύλους, ιστορίες και διάφορες περιπέτειες. Όσοι έχουν βιώσει τη διέλευση από τη δύσκολη αυτή στενή διαδρομή των 18 αυτών χλμ., με πολλές στροφές, και δη από τον αυχένα της σε υψόμετρο 1.690 μ., έχουν να αφηγηθούν και από μια ιστορία.

Από το 2009, όταν και παραδόθηκε στην κυκλοφορία η Εγνατία οδός, το πέρασμα της Κατάρας πέρασε σχεδόν στη λήθη. Αν και τυπικά, η εθνική οδός Ιωαννίνων-Τρικάλων αποτελεί το εναλλακτικό οδικό δίκτυο, επί της ουσίας χρησιμοποιείται ως οδός για τοπικές μετακινήσεις. Σε αυτή την πραγματικότητα, συμβάλλει και το γεγονός ότι οι δύο γειτονικές Περιφέρειες, Ηπείρου και Θεσσαλίας, κάθε χειμώνα κλείνουν με μπάρα την Κατάρα, λόγω της αδυναμίας τους να αναλάβουν τον εκχιονισμό (τον οποίο πια είχε η ΔΕΣΕ).

Η Κατάρα έχει αποκτήσει πια τα χαρακτηριστικά ενός ιστορικού δρόμου. Εξάλλου, δεν παύει να αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές.

Κατά τη διοργάνωση του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας, τα περί «ιστορικού δρόμου» κυριάρχησαν στις διάφορες αναφορές και στα δελτία Τύπου.

Και ξαφνικά και οι τοπικές αρχές ανακάλυψαν ότι το «ζωντάνεμα» της διαδρομής αυτής μπορεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον και να προσελκύσει επισκέπτες. «Μπορούμε να οργανώσουμε ειδικές ή απλές διαδρομές βουνού. Όλα αυτά είναι στα υπόψη» δήλωσε χτες ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, αναφερόμενος στον αγώνα που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα για τη συντήρηση του οδικού τμήματος της Κατάρας μετά τις υποδείξεις της ποδηλατικής διοργάνωσης.

Ως συνήθως, ο κ. Καχριμάνης κατέθεσε και μια προσωπική του εμπειρία που αφορούσε την επίσκεψή του στη Βόρεια Ιταλία (σ.σ. προφανώς εννοούσε τις Δολομιτικές Άλπεις) ένα καλοκαίρι για να πάρει ανταλλακτικά για το χιονοδρομικό κέντρο. Και όπως είπε, δεν ήταν εφικτό να βρει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, λόγω της μεγάλης ανάπτυξης των ήπιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της ποδηλασίας και της ορειβασίας. Kαι μάλλον αναφερόταν στην περίοδο που ήταν δήμαρχος Μετσόβου, πριν από δύο-τρεις δεκαετίες…

Παράλληλα, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας ήρθε να καλλιεργήσει περισσότερες προσδοκίες στον Δήμο Ζαγορίου, ο οποίος κάθε Ιούλιο διοργανώνει ορεινή ποδηλατική διαδρομή 52 χλμ. στο Ανατολικό Ζαγόρι. Ο δήμαρχος Γιώργος Σουκοβέλος δήλωσε χτες (με τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη να είναι δίπλα του) ότι υπάρχει η πρόθεση για επέκταση του αθλητικού αυτού γεγονότος.


* Φωτογραφία από τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back