ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη: 88 χρόνια μετά…

Εικόνα του άρθρου Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη: 88 χρόνια μετά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2019, 13:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων είναι ένα ακόμη δημόσιο κτίριο στην πόλη που δεν έχει οικοδομική άδεια. Ένα σύνηθες φαινόμενο για αρκετά κτίρια που ανεγέρθηκαν πριν πολλές δεκαετίες.

Ωστόσο, η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να εκδώσει οικοδομική άδεια, αναγκαία και για τις οποιεσδήποτε εργασίες πρέπει να γίνουν ιδίως μέσω ΕΣΠΑ.

Με ανακοίνωσή της, η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου κάνει γνωστό ότι έγινε η αρχιτεκτονική αποτύπωση του κτιρίου. Για την εξέλιξη αυτή, ευχαριστεί ιδιαίτερα τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα και τον πολιτικό μηχανικό Κώστα Μπάκα και τους συνεργάτες του. «Χάρη στην αποφασιστική αυτή κίνηση του Δημάρχου και τη δωρεά του κ. Μπάκα δρομολογείται πλέον η έκδοση οικοδομικής άδειας, με τα συν αυτής, σε μια προσπάθεια, αναμόρφωσης και ανάδειξης της Ζωσιμαίας, η οποία έχει ξεκινήσει εναγωνίως από το 2013» αναφέρεται. 

«Θεωρούμε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, το νεοκλασικό αυτό κτίριο θα λάμπει στο κέντρο των Ιωαννίνων και θα ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και άρτια εξοπλισμένο κτίριο, ανταποκρινόμενο στον ιστορικό χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης των εθνικών μας ευεργετών αλλά και της διαχρονικής κουλτούρας αυτής της πολυπολιτισμικής μοναδικής πόλης» τονίζει η κ. Οικονομίδου. Παράλληλα ευχαριστεί  και τις μηχανικούς Λαμπρινή Βάββα και Μαρίου Τσέτσου που εργάζονται στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου για τις συμβουλές τους.

Το κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, σε σχέδια του Περικλή Μελίρρυτου, ανεγέρθηκε το 1931. Όχι όμως η βιβλιοθήκη αλλά ως δημοτικά λουτρά. Τα δημοτικά λουτρά έμειναν ανοιχτά μέχρι τη δεκαετία του ’60. Λίγα χρόνια αργότερα, ξεκίνησε η αναμόρφωση του κτιρίου με την παράλληλη προσθήκη ενός ορόφου (με δαπάνη του ευεργέτη Γιάννη Καμπέρη) με σκοπό τη στέγαση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, η οποία τότε βρισκόταν στο ισόγειο του Δημαρχείου. Η μετακόμιση της βιβλιοθήκης στο «σπίτι» της έγινε τελικά το 1987.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back