Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αναμένοντας λεπτομέρειες για τη Μεταλλουργική

Εικόνα του άρθρου Αναμένοντας λεπτομέρειες για τη Μεταλλουργική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/12/2016, 22:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Το ερώτημα της λειτουργίας της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας στο Πωγώνι έχει «φουντώσει» το τελευταίο διάστημα, κυρίως εξαιτίας μια πρόβλεψης του νόμου για την κινητικότητα στο δημόσιο από την περασμένη Πέμπτη. Σήμερα, η (άλλη μια το τελευταίο διάστημα) επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στις μονάδες της ελληνοαλβανικής μεθορίου, έδωσε μερικές απαντήσεις, όχι όμως τις λεπτομέρειες. Καταρχάς, όπως προβλέπει η συμφωνία του 2014, το εργοστάσιο θα μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία. Αυτό, το επιβεβαίωσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος έδωσε γενικές διαβεβαιώσεις ότι το εργοστάσιο δεν κλείνει.

Αυτό ισχύει, τουλάχιστον για το προσεχές μεσοδιάστημα. Η διάταξη για τις μετατάξεις προσωπικού δεν αφορά μόνο τη Μεταλλουργική, αλλά το σύνολο των εργαζόμενων του αμυντικού τομέα, που έτσι και αλλιώς η υπόστασή του είναι «συζητήσιμη» από το πρώτο μνημόνιο κιόλας. Εάν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος ή όχι οι εργαζόμενοι στο Κεφαλόβρυσο, είναι μια άλλη υπόθεση.

Το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης όμως, κρατάει από τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν τα Αμυντικά Συστήματα χωρίστηκαν σε δύο εταιρίες, τα ΕΑΣ και την εταιρία Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων. Σε αυτή την εταιρία ανήκει το εργοστάσιο της Κύμης στην Εύβοια και η Μεταλλουργική στο Πωγώνι. Στο καταστατικό της η εταιρία προβλέπει ότι πρέπει να πάει σε εκκαθάριση. Στη συνέχεια, η πολιτική διάθεση άλλαξε με την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αποφάσισε να κρατήσει την εταιρία. Παρότι όμως το 2016 είναι ισοσκελισμένο και οι οφειλές της συγκεκριμένες και ελεγχόμενες, τα παλιά χρέη από το δανεισμό που έκανε η επιχείρηση, είναι βάρος. Πρακτικά, η εταιρία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς κ.λπ. Επειδή υπό μνημονιακό έλεγχο δεν υπάρχουν δυνατότητες «ελιγμών», πριν από ένα μήνα περίπου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να πάει σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία η επιχείρηση. Φυσικά, οι λεπτομέρειες δεν είναι απλές και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα. «Ειδική εκκαθάριση» σημαίνει εν συντομία ότι διορίζεται εκκαθαριστής, στον οποίο περιέρχεται στο σύνολό της η εξουσία των καταστατικών οργάνων διοίκησης και διαχείρισης της επιχείρησης.  



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back