ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζαγόρι: «Σταματήστε τις έρευνες υδρογονανθράκων»

Εικόνα του άρθρου Ζαγόρι: «Σταματήστε τις έρευνες υδρογονανθράκων»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2019, 15:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη διακοπή κάθε έρευνας για υδρογονάνθρακες στο Ζαγόρι, ανεξαρτήτως του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εκτάσεων, ζητά ο Δήμος Ζαγορίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ανάδοχο εταιρία, στο πλαίσιο ομόφωνων αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Η νέα παρέμβαση του Δήμου έρχεται μετά τη διαπίστωση ότι οι όποιες διαβεβαιώσεις πολιτικών προσώπων πριν τις εθνικές εκλογές για σταμάτημα των ερευνών στα διοικητικά όρια δεν ισχύουν. Οι διαβεβαιώσεις είχαν προέλθει σε προφορικό επίπεδο από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου Μιχάλη Βεροιόπουλου, από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη αλλά και από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, αν και η διαβεβαίωση του τελευταίου ήταν ολίγον τι συγκεχυμένη. Πριν τις εκλογές πάντα, ο Δήμος Ζαγορίου είχε ζητήσει και σχετικό έγγραφο (όχι μόνο δηλαδή προφορική διαβεβαίωση( από τον γενικό γραμματέα, χωρίς ποτέ να φτάσει στον Δήμο.

Τη μη τήρηση των διαβεβαιώσεων επισημαίνει στη νέα του ανακοίνωση ο Δήμος Ζαγορίου. Πέραν του εγγράφου που δεν έφτασε ποτέ, ο Δήμος σημειώνει ότι «δεν τηρήθηκε επίσης η διαβεβαίωση που μετέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης από την ανάδοχο εταιρεία, με την οποία επικοινώνησε, και προέβλεπε ότι θα σταματήσουν εντελώς οι έρευνες στο Ζαγόρι». Για λίγο καιρό, οι γεωφυσικές σεισμικές έρευνες όντως σταμάτησαν. Αλλά επανήλθαν δυναμικά. Συνεργεία της αναδόχου εταιρείας εμφανίστηκαν ξανά σε δασώδη περιοχή των Κάτω Πεδινών.

«Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν εγκαταλείπονται ή δεν σταματούν οι έρευνες στο μικρό τμήμα μήκους 15,5 χιλιομέτρων (δηλαδή 4% του συνολικού προγράμματος των 500 χιλιομέτρων) του Ζαγορίου που αφορά η όλη διαδικασία, κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά,  Καλπάκι, όρια Αρίστης) και ένα τμήμα της στον κάμπο των Κάτω Πεδινών, μια περιοχή με μεγάλη σεισμικότητα» υπογραμμίζεται στη νέα ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Δήμος  θέτει εκ νέου ζήτημα παραβιάσεων των κανόνων που διέπουν μια προστατευόμενη περιοχή όπως είναι το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου (απαγορεύσεις αυτή την εποχή λόγω αναπαραγωγής των πουλιών), καθώς και οι εκκρεμότητες στη δικαιοσύνη (ΣτΕ) για τις περιοχές Natura κ.λπ.


* Φωτογραφία από παλιότερη διαμαρτυρία της Greenpeace στο Ζαγόρι

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back