Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υδρογονάνθρακες: Ξανά και ξανά «όχι» από το Ζαγόρι

Εικόνα του άρθρου Υδρογονάνθρακες: Ξανά και ξανά «όχι» από το Ζαγόρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2019, 16:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την κάθετη αντίδρασή του στις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και στην ενδεχόμενη εξόρυξη επαναλαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου, μετά από συνεδρίαση που έκανε χτες το απόγευμα, παρουσία πολλών κατοίκων αλλά και του νεοεκλεγέντα δημάρχου Γιώργου Σουκουβέλου.

Η συνεδρίαση έγινε με αφορμή την εμφάνιση συνεργείων στα Κάτω Πεδινά και στην περιοχή της «Βρύσης του Πασά». Με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει για να σταματήσουν οι έρευνες, ενώ την ίδια ώρα προειδοποιεί με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ή ακόμα και με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στα δικαστήρια «στην περίπτωση που η ανάδοχος κοινοπραξία με την ανοχή της Πολιτείας εξακολουθεί να παραβιάζει το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και τον Κανονισμό του Εθνικού Πάρκο Βόρειας Πίνδου» όπως σημειώνεται.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως η προφορική διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα Μιχάλη Βεροιόπουλου ότι έχει δοθεί εντολή να σταματήσουν οι έρευνες στο Ζαγόρι. Σύμφωνα με τον απερχόμενο δήμαρχο Βασίλη Σπύρου που έκανε την ενημέρωση στο σώμα, ο κ. Βεροιόπουλος μετέφερε τη διαβεβαίωση αυτή στη ζαγορίσια υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη. Όπως είναι εύλογο, το δημοτικό συμβούλιο ζητά και γραπτώς την απόφαση του κ. Βεροιόπουλου. Ο κ. Σπύρου ανέφερε ακόμη ότι και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, σε επικοινωνία που είχε μαζί του, τον ενημέρωσε ότι θα σταματήσουν οι έρευνες. Ωστόσο, όπως είπε, ακολούθησε δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο όπου ο κ. Καχριμάνης «μετέφερε την άποψη της κοινοπραξίας ότι δεν θα ξανατεθεί αίτημα στο Δήμο για έρευνα σε δημοτικές εκτάσεις». Για τις δημοτικές εκτάσεις, το δημοτικό συμβούλιο έχει πει «όχι» εδώ και καιρό. Το ζήτημα δεν είναι όμως πια μόνο οι δημοτικές εκτάσεις. Σε συνάντηση δε που είχε ο κ. Σπύρου με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας, ο τελευταίος ανέφερε ότι οι έρευνες αφορούν ιδιωτικές εκτάσεις και ότι παρακάμπτονται οι δημοτικές. Ο δήμαρχος άφησε τέλος αιχμές κατά τοπικής εφημερίδας, η οποία σε δημοσίευμά της «διακωμωδεί την όλη υπόθεση».

Στο περιβαλλοντικό σκέλος της όλης υπόθεσης, κατά τη συζήτηση έγινε υπενθύμιση των κανονισμών που διέπουν μια προστατευόμενη περιοχή, όπως είναι το εθνικό πάρκο Βόρειας Πίνδου και της προσφυγής που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιοχές Natura. Επιπλέον, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις λόγω αναπαραγωγής των πουλιών.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Γαβριήλ Παπαναστασίου (ο οποίος ήταν υποψήφιος σύμβουλος με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη στις τελευταίες εκλογές) και Βασίλης Ζαρκάδας επανέλαβαν το «όχι» τους. Θέση κατά των ερευνών και πιθανής εξόρυξης πήρε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Σουκουβέλος: «Αν γίνουν εξορύξεις ο τόπος μας θα είναι τελειωμένος, θα γίνει κρανίου τόπος, έχουμε μεγάλη ευθύνη να τον παραδώσουμε αλώβητο στις επόμενες γενιές». Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ανέφερε δε ότι εφόσον χρειαστεί, θα φέρει το θέμα των υδρογονανθράκων στο νέο δημοτικό συμβούλιο.

Όπως υπενθυμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, για το Ζαγόρι η περιοχή που εμπίπτει στις έρευνες βρίσκεται κατά μήκος της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κοζάνης (Βρύση Πασά, Καλπάκι, όρια Αρίστης) και σε ένα τμήμα στον κάμπο των Κάτω Πεδινών. Ουσιαστικά το πεδίο των ερευνών αφορά τις κοινότητες, Ασπραγγέλων, Άνω Πεδινών, Κάτω Πεδινών, Ελαφοτόπου, Μεσοβουνίου και Αρίστης. Συνολικά στο Ζαγόρι οι έρευνες αφορούν συνολικό μήκος 15,5 χιλιομέτρων (4% του προγράμματος των 500 χιλιομέτρων) και ειδικότερα σε εκτάσεις της Δημοτικής Ενότητας Κεντρικού Ζαγορίου, εκ των οποίων 8,5 χλμ σε φυσική βλάστηση, 3 χλμ σε καλλιέργειες και 4 χλμ άλλες χρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back