ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπουργική αυτοψία στο αρχαίο θέατρο

Εικόνα του άρθρου Υπουργική αυτοψία στο αρχαίο θέατρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2017, 23:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στην Ήπειρο ήταν ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης. 

«Ο χώρος αυτός είναι μοναδικός και πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει την Επίδαυρο της περιοχής, να συγκεντρώσει τις καλλιτεχνικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης. Θέλουμε να στηρίξουμε με κάθε δύναμη που διαθέτουμε, τις αναστηλωτικές εργασίες ώστε το θέατρο να αποδοθεί στους πολίτες. Από πέρσι το θέατρο δίνεται για μια σειρά παραστάσεων. Το ίδιο θα γίνει και φέτος, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι αναστηλωτικές εργασίες» δήλωσε ενώπιον του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, του προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνου Σουέρεφ, του δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση και των βουλευτών Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι αναστηλωτικές εργασίες στο αρχαίο θέατρο, δεν έχουν ξεκινήσει.  Για τις αναστηλωτικές εργασίες υπεύθυνη είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία ανέλαβε να φέρει εις πέρας την αποστολή μετά την κατάργηση του μοντέλου υλοποίησης μεγάλων έργων αναστήλωσης που ίσχυε μέχρι τα τέλη του 2015 (επιστημονικές επιτροπές). Μέσω του νέου ΕΣΠΑ («Ήπειρος 2014-2020»), η Εφορεία θα πρέπει να προχωρήσει στην αποκατάσταση των τριών υπόλοιπων κερκίδων του πρώτου διαζώματος και των τριών μεσαίων κερκίδων του δεύτερου διαζώματος στο αρχαίο θέατρο, αλλά και να κάνει παρεμβάσεις στη Δυτική Στοά και στον αρχαιολογικό χώρο γενικότερα. Οπροϋπολογισμός του έργου στην αρχαία Δωδώνη ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. 

Κατά τα άλλα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης έθεσε το ζήτημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης των Ιωαννίνων με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και πρότεινε την καθιέρωση τουριστικών διαδρομών σε συνεργασία με τον Δήμο, ενώ ο δήμαρχος κ. Ντακαλέτσης κατέθεσε το πάγιο αίτημα του Δήμου για δημιουργία μουσείου.

Γενικότερα, πάντως, η περιοδεία της κ. Κονιόρδου φαίνεται ότι είχε περισσότερο έναν χαρακτήρα γνωριμίας με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες του τόπου και ενημέρωσης για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back