ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το όραμα της πολιτιστικής διαδρομής

Εικόνα του άρθρου Το όραμα της πολιτιστικής διαδρομής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2018, 22:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το εγχείρημα της «πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια περίπου, με το σωματείο «Διάζωμα» και την Περιφέρεια Ηπείρου να εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους. Από τότε, το όλο κόνσεπτ, πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή, αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες περιφέρειες, όπως για τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Ελλάδα και τη Θράκη, με το «Διάζωμα» να έχει προχωρήσει σε ανάλογες συνεργασίες.

Χάρη στην ιδέα της «πολιτιστικής διαδρομής», που αντιμετωπίζει ολιστικά μια περιοχή, έγινε εφικτή η δέσμευση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την αναστήλωση πέντε αρχαίων θεάτρων: της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Αμβρακίας, της Κασσώπης και των Γιτάνων. Ο συνολικός προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το εγχείρημα ανέρχεται στα 39 εκατ. ευρώ –τα 22 αυτά μέσω του ΕΣΠΑ. Η «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» δεν αφορά μόνο την αναγκαία μέριμνα για τα μνημεία (χωρίς αυτά, η όποια προστιθέμενη αξία δεν υφίσταται), αλλά και τη σύνδεση των μνημείων με την τοπική οικονομία και ιδίως με τον πρωτογενή τομέα.

Το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου και το σωματείο «Διάζωμα» αυτόν τον καιρό ετοιμάζονται για το περίφημο launch event που θα γίνει στις 3 Νοεμβρίου. Τότε, θα παρουσιαστεί επίσημα στην τουριστική αγορά και στους πολίτες η διαδρομή. Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος έδωσαν το παρών στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου φορέων για την πολιτιστική διαδρομή. Το περιεχόμενο της συνεδρίασης αυτής ήταν αρκετά… εορταστικό, με τους τρεις να καταθέτουν το όραμα.

«Έχουμε εδώ τους εκπροσώπους 15 φορέων, με τους οποίους θα συνεργαστούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα στην περιοχή μας, δίνοντας εκτός από αρχαιολογικές και αναπτυξιακές κατευθύνσεις» ανέφερε ο οικοδεσπότης, ο κ. Καχριμάνης. «Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια ολιστική προσέγγιση που συνδέει την πολιτιστική κληρονομιά μας με την ανάπτυξη της κάθε περιοχής, με βιώσιμο τρόπο» είπε από την πλευρά της η κ. Κονιόρδου, η οποία ευχαρίστησε τον κ. Μπένο («χωρίς τη δική του τρέλα και επιμονή, τίποτα δεν θα γινόταν» είπε).

Ο κ. Μπένος ήταν αναμφίβολα ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε σε αυτή τη συνεδρίαση. «Πρόκειται για ένα δημιούργημα που το παρακολουθεί όλος ο κόσμος. Είναι ό,τι πιο καινοτόμο γίνεται παγκοσμίως. Είναι μια συμφωνία συνεργειών», τόνισε. Είπε πολλά για το πώς ξεκίνησε η ιδέα, αλλά και για τα όσα έχει κάνει το «Διάζωμα», το οποίο, όπως ανέφερε, ήρθε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το «Διάζωμα» όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για την ολοκλήρωση μελετών που αφορούν τα αρχαία θέατρα αλλά και για άλλες δράσεις, κυρίως ψηφιακού χαρακτήρα όπως η ιστοσελίδα για τα αρχαία θέατρα ( http://www.ancienttheaters.com/). Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουν προέλθει από χορηγίες εταιριών ή ιδρυμάτων, με τον κ. Μπένο να τις ονοματίζει μία μία, όπως και τις εταιρίες. Κατά την τοποθέτησή του, στάθηκε ιδιαίτερα στη διαχείριση της πολιτιστικής διαδρομής με πυρήνα την «Ήπειρος Α.Ε.» και στη συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας. 

Σε αυτό το κομμάτι της σύνδεσης του πολιτισμού με την τοπική οικονομία, τα πράγματα δεν είναι πολύ σαφή. Ο κ. Μπένος μίλησε για τοπικό σύμφωνο ποιότητας (δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο), με τις επιχειρήσεις να τηρούν κάποιες προδιαγραφές, όπως ιστοσελίδα στα ελληνικά και στα αγγλικά, προώθηση της αγροδιατροφής (τρία τοπικά προϊόντα τουλάχιστον) και συμμετοχικό μάρκετινγκ. Ωστόσο, αυτό που έλειπε από την τοποθέτησή του –και που φαίνεται ότι λείπει και από το όλο πρότζεκτ- είναι η παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα. Όσο για τη διαχείριση της διαδρομής, ο αρμόδιος φορέας είναι η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος Α.Ε.» -στον κόσμο του μάρκετινγκ DMMO, δηλαδή Destination Marketing and Management Organization.

Γενικά, μέχρι στιγμής, το πιο σίγουρο κομμάτι της όλης πολιτιστικής διαδρομής είναι τα ίδια τα θέατρα, στα περισσότερα από τα οποία δουλεύουν ήδη οι αρχαιολογικές υπηρεσίες, όπως και μια ιστοσελίδα.


* Στη φωτογραφία, ο κ. Μπένος, ο κ. Καχριμάνης, η κ. Κονιόρδου και ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, που διαχειρίζεται την υπόθεση της πολιτιστικής διαδρομής

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back