Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργικές ανακρίβειες στη Βουλή

Εικόνα του άρθρου Υπουργικές ανακρίβειες στη Βουλή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2021, 11:01
ΕΛΛΑΔΑ

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προφανώς ενθαρρυμένος από τους γρηγορότερους, εδώ και δύο εβδομάδες, ρυθμούς εμβολιασμού, δήλωσε ότι «κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων, αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού», απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή.

Μάλιστα, ο κ. Κοντοζαμάνης, στην ίδια του την τοποθέτηση ανασκεύασε οριστικά τους αρχικούς κυβερνητικούς στόχους. «Μέχρι σήμερα υπάρχουν 4.025.774 επιβεβαιωμένα ραντεβού και εκτιμούμε ότι τον Ιούλιο περισσότερο από το 50% των συμπολιτών μας θα είναι πλήρως εμβολιασμένο» τόνισε. Ούτε αρχές καλοκαιριού όμως, ούτε 70% που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός…

Είναι ανακριβής απέναντι ακόμα και σε δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος: στις 4 Μαρτίου δήλωνε και πάλι στη Βουλή: «Εφ’ όσον χρειαστεί, θα ξεπεράσουμε και τα δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς στον πληθυσμό μηνιαίως -υπάρχει η παραγωγική αυτή δυνατότητα στο σύστημα- έτσι ώστε να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού, αν είναι δυνατόν, ή τουλάχιστον να έχουμε μέχρι το καλοκαίρι καταφέρει να χτίσουμε αυτό το τείχος ανοσίας που θα μας δώσει τη δυνατότητα η οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα και να λειτουργήσει και ο τουρισμός».

Το τείχος ανοσίας δεν «χτίστηκε μέχρι το καλοκαίρι» τελικά, καθώς το πολυπόθητο 70% θα επιτευχθεί, με τους σημερινούς ρυθμούς, προς το τέλος του Ιουλίου, το νωρίτερο. Αυτή τη στιγμή δε, με ανοιχτό τον τουρισμό τυπικά, το ποσοστό κάλυψης είναι στο 15,15%.

Την ίδια δήλωση, για την αρχή του καλοκαιριού, είχε κάνει και νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου: «Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το κρίσιμο ποσοστό του πληθυσμού που θα δώσει τη δυνατότητα να χτιστεί το τοίχος ανοσίας».

Ο ίδιος ο υφυπουργός, στις 18 Ιανουαρίου δήλωνε ότι «ο εμβολιασμός προχωράει ομαλά», κάτι που ήδη ήταν υπό αμφισβήτηση, λόγω της αδυναμίας εταιριών να παραδώσουν τα συμφωνηθέντα.

Τότε μάλιστα ο κ. Κοντοζαμάνης έλεγε πως «η όποια πρόταση περί εθνικοποίησης, περί απόκτησης των πατεντών, είναι ανεδαφική. Θα οδηγήσει σε λιγότερα ή καθόλου εμβόλια, γιατί καμία βιομηχανία δεν θα αναλάβει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, εάν γνωρίζει ότι θα εθνικοποιηθούν οι πατέντες τους. Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, της παραγωγικής διαδικασίας και κυρίως της πρώτης ύλης. Εάν δεν υπάρχει πρώτη ύλη και την πατέντα να έχεις, τότε δεν θα μπορέσεις να παράξεις εμβόλια».

Λίγους μήνες αργότερα βέβαια, ήρθε η πρόταση Μπάιντεν για απελευθέρωση των πατεντών, που, ανεξάρτητα από την επιστημονική συζήτηση αν θα βοηθήσει ή όχι την αργή εξέλιξη του εμβολιασμού, έκανε αρκετά πολιτικά πρόσωπα να σπεύσουν να την υιοθετήσουν, ανεξάρτητα από δηλώσεις στις οποίες είχαν προβεί.

Επίσης, ο κ. Κοντοζαμάνης δεν ήταν ακριβής και έναντι άλλων δηλώσεων, όπως για παράδειγμα του γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριου Θεμιστοκλέους, που στις 4 Απριλίου δήλωνε ότι στο τέλος Απριλίου, θα είχαν εμβολιαστεί οι κάτοικοι 69 νησιών της χώρας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και έγινε μάλιστα ένας από τους λόγους που πιέστηκε πάρα πολύ και εκτέθηκε τελικά, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο BBC.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back