Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα πραγματικό hard talk για τον υπουργό Τουρισμού

Εικόνα του άρθρου Ένα πραγματικό hard talk για τον υπουργό Τουρισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/05/2021, 21:23
ΕΛΛΑΔΑ

Η συνέντευξη που έδωσε στο BBC και στο δημοσιογράφο Στίβεν Σακούρ, στην εκπομπή hard talk ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, έδωσε την αίσθηση ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όσο ρόδινα και αισιόδοξα τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, στην εσωτερική της επικοινωνιακή εικόνα και διάδοση αυτής.

Ο δημοσιογράφος, γνωστός για «δύσκολες ερωτήσεις», έφερε όντως σε δύσκολη θέση τον κ. Θεοχάρη, επικαλούμενος μόνο δεδομένα και γεγονότα.

Για παράδειγμα, τον ρώτησε για το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια «από τις πιο αργές χώρες στην Ευρώπη, στον εμβολιασμό», κάτι που σε γενικές γραμμές ισχύει, χωρίς πάντως να ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση, αλλά οι αργές διαδικασίες προμήθειας δόσεων. Ο κ. Θεοχάρης προσπάθησε να το αρνηθεί, αλλά δεν του… επιτράπηκε να χρησιμοποιήσει τα κατά το δοκούν στοιχεία που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν συνάδελφοί του στην κυβέρνηση. Τελικά, είπε ότι «Το σύστημα μας είναι πολύ περίπλοκο, κρατάμε κάθε δεύτερη δόση και δεν προχωράμε γρηγορότερα από όσες δόσεις έχουμε».

Φυσικά, ο δημοσιογράφος δεν έμεινε στο γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ρυθμοί εμβολιασμών, αλλά ότι ουσιαστικά, η κυβέρνηση «υπερυποσχέθηκε» χωρίς να μπορεί να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πώς στα τέλη Απριλίου θα είναι «εμβολιασμένα όλα τα νησιά». Ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι «δεν υποσχεθήκαμε ότι όλα τα νησιά θα είναι εμβολιασμένα, αλλά ότι η πρώτη δόση, τα μικρότερα νησιά δηλαδή, θα είναι εμβολιασμένα. 32 είναι ήδη και 36 θα είναι στο τέλος του Μαΐου».

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους ήταν αυτός που υποσχόταν όντως σε συνέντευξή του, ότι στα τέλη Απριλίου θα είναι εμβολιασμένοι οι κάτοικοι 69 νησιών. Ο κ. Θεοχάρης συνελήφθη ανενημέρωτος και η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, υπεραισιόδοξη.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος για την απουσία της Ελλάδας από την «πράσινη λίστα» της Αγγλίας, με περιοχές άνευ καραντίνας για τους άγγλους τουρίστες, όταν επιστρέφουν.
Ο κ. Θεοχάρης ισχυρίστηκε αρχικά ότι η αγγλική κυβέρνηση πήρε απόφαση με λάθος όρους, για να ανασκευάσει λίγο αργότερα και να πει ότι θα μπορούσε να μην είχε εντάξει όλη τη χώρα στην ίδια λίστα και να αφήσει τα νησιά εκτός. Θα είχε ενδιαφέρον πώς θα αντιδρούσαν τουριστικοί πράκτορες και επιχειρηματίες στο εσωτερικό της χώρας πάντως, αν γινόταν όντως αυτό…

Επίσης, ο κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε ότι τα έσοδα θα είναι λιγότερα φέτος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους άγγλους τουρίστες.

«Κάθε χρόνο λαμβάνετε ένα σημαντικό ποσοστό εσόδων από άγγλους τουρίστες, ωστόσο φέτος δεν είναι ρεαλιστικός στόχος γιατί πρέπει να μείνουν σε καραντίνα» είπε ο δημοσιογράφος και ο έλληνας υπουργός απάντησε: «Ναι, δεν είναι ρεαλιστικός, γι αυτό είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε με την κυβέρνηση για να επανεξετάσουν τις αποφάσεις».

Επίσης, αφοπλιστικές ήταν οι εξής στιχομυθίες:

Για την «αναγκαστική επανεκκίνηση» του τουρισμού:

Σ.Σ.: Σας κατηγορούν ότι βάζετε τα οικονομικά πάνω από τη δημόσια υγεία

Χ.Θ.: Όχι, δεν το κάνουμε. Έχουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση

Σ.Σ.: Ναι αλλά δεν υπάρχει ισορροπία γιατί δεν είναι ισορροπημένη η ελληνική οικονομία. Βασίζεστε μαζικά στον τουρισμό

Για την υπερβολική «επένδυση» στον τουρισμό:

Σ.Σ.: Δεν θα πρέπει, ως υπουργός τουρισμού, να ξανασκεφτείτε το πώς δουλεύει ο τουρισμός στη χώρα σας και πόσο είστε εξαρτημένοι από αυτόν;

Χ.Θ. Δεν έχω πρόβλημα να συμφωνήσω με αυτό, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να σκεφτούμε τις δουλειές που χάνονται, τις κοινωνίες που υποστηρίζονται από αυτό

Σε άλλο σημείο, στο οποίο ο κ. Θεοχάρης βρέθηκε εκτεθειμένος, ήταν η πολιτική επαναπροωθήσεων που ακολουθεί ανοιχτά η ελληνική κυβέρνηση στους πρόσφυγες και για την οποία, όχι άδικα, έχει δεχτεί ιδιαίτερη κριτική.

Στην ερώτηση λοιπόν, αν κάνει καλό στη φήμη της Ελλάδας να παραβαίνει διεθνείς νόμους, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι δεν ισχύει και παρέπεμψε στη Frontex, μαζί με την οποία γίνεται επιτήρηση των συνόρων.

Για μια ακόμα φορά, ο δημοσιογράφος φάνηκε πιο ενημερωμένος και τόνισε στον κ. Θεοχάρη ότι μια από τις πηγές καταγγελιών, είναι η Frontex, διαβάζοντάς του μάλιστα μια σχετική αναφορά…

Μπορείτε να ακούσετε όλη τη συνέντευξη, εδώ

Βέβαια, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Θεοχάρης για τις συναντήσεις στο Λονδίνο, δεν είπε τα ίδια.

Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, «από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός στο Λονδίνο με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και σημαίνοντες εκπροσώπους των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών και tour operators της Μεγάλης Βρετανίας προκύπτει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα έχει αυξημένες πιθανότητες να συμπεριληφθεί σύντομα στην ‘πράσινη’ ζώνη των πλέον ασφαλών τουριστικών προορισμών, σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης της βρετανικής κυβέρνησης».

Αυτά βέβαια, αν συμβούν, θα συμβούν από τα μέσα Ιουνίου…

ΣΧΟΛΙΑ
Τζανάρντι
Εδώ τα ΜΜΕ τους χαιδε'υουν. Το ΒΒC τον έκανε να χάσει τα λόγια του και να φανούν τα ψέμματα που μας σερβίρουν..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back