δεη πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το υπαρκτό πρόστιμο των 181.000 ευρώ

Εικόνα του άρθρου Το υπαρκτό πρόστιμο των 181.000 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 14:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επτά μήνες μετά το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος για τις παραβάσεις εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου σε τμήμα της κοίτης του ποταμού Λούρου, οι οποίες έγιναν τον Νοέμβριο του 2022, ήρθε και η επιβολή του προστίμου των 181.000.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, με την οριστική τους έκθεση ελέγχου, εισηγήθηκαν το σχετικό πρόστιμο χωρίς να αποδεχτούν την «απολογία» της περιφερειακής αρχής.

Η απόφαση επιβολής του προστίμου από τη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος υπογράφηκε στις 30 Απριλίου. Το πρόστιμο αφορά την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης σε τμήματα της κοίτης του ποταμού Λούρου χωρίς την απαιτούμενη περιβαλλοντική άδεια και τον τρόπο υλοποίησης των έργων αυτών που οδήγησαν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Ηπείρου στην κοίτη του ποταμού, σύμφωνα με το πόρισμα, είχαν προκαλέσει διακοπή της ροής των υδάτων σε ένα τμήμα μήκους 10 χλμ. και αλλοίωση του φυσικού βιοτόπου και ανατροπή της ισορροπίας του οικοσυστήματος που εκδηλώθηκε με την εμφάνιση μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών.

Τον Νοέμβριο του 2023 δε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, μετά από ερώτηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με τότε επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, είχε αμφισβητήσει και πάλι την οριστική έκθεση ελέγχου και είχε επιμείνει στη δική του «γραμμή».

Το πρόστιμο πια οριστικοποιήθηκε, με τον πιο σαφή τρόπο. Βέβαια, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει το δικαίωμα να προσφύγει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.

Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα παραμένει για την περιφερειακή αρχή και τον κ. Καχριμάνη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3