ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το υδροηλεκτρικό Βωβούσας επιστρέφει

Εικόνα του άρθρου Το υδροηλεκτρικό Βωβούσας επιστρέφει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2017, 22:39
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έναν χρόνο μετά, το υδροηλεκτρικό έργο στον Βαθύλακκο (παραπόταμο του Αώου) της Βωβούσας επιστρέφει, με την εταιρία «Τρίτων Διεθνής Ενεργειακή Α.Ε» να μεταφέρει τον σταθμό παραγωγής οριακά εκτός της ζώνης διατήρησης οικοτόπων και ειδών του εθνικού πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Στην αρχική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ο σταθμός βρισκόταν εντός της εν λόγω ζώνης, στην οποία δεν επιτρέπεται η λειτουργία τέτοιων έργων. Η μικρή μετατόπιση του σταθμού, ωστόσο, εγείρει τις ίδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Το δημοτικό συμβούλιο Ζαγορίου, σε συνεδρίασή του, αποφάσισε να εμμείνει στην αρχική του θέση κατά της κατασκευής του υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 831kw. Η γνωμοδότησή του λοιπόν επί της συμπληρωματικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ήταν αρνητική. Ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου ξεκαθάρισε ότι «ο Δήμος δεν θα επιτρέψει την κατασκευή κανενός υδροηλεκτρικού στην περιοχή της Βωβούσας και στον Αώο, αλλά και γενικότερα στα όριά του».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Ζαγορίου, η θέση του σημείου υδροληψίας παραμένει εντός των ορίων του εθνικού πάρκου. Όσον αφορά τον σταθμό παραγωγής, ο Δήμος επισημαίνει ότι θα χρειαστούν εκσκαφές μεγάλης κλίμακας όπως και τοίχοι αντιστήριξης για την κατασκευή του κτιρίου. Επεμβάσεις στο περιβάλλον θα υπάρξουν και από την όδευση του αγωγού, από τη στιγμή που η περιοχή είναι γεμάτη με δέντρα μαύρης πεύκης και οξυάς. «Η θέση κατασκευής του έργου αποτελεί την είσοδο, από την πλευρά της Βωβούσας προς τον εθνικό δρυμό της ‘Βάλια Κάλντα’ και με την κατασκευή του θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε επίσης ότι η περιοχή ενδείκνυνται για ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, ορειβασίας και αναψυχής ενώ αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας και μάλιστα προστατευόμενων ειδών, όπως της αρκούδας, του αγριόγιδου κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back