Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΧΥΤΑ Ελληνικού-Γιάννενα με έναν αγωγό 1,5 εκατ. ευρώ

Εικόνα του άρθρου ΧΥΤΑ Ελληνικού-Γιάννενα με έναν αγωγό 1,5 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2017, 15:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα έργο από τα... παλιά επιστρέφει στην επικαιρότητα. Πρόκειται για τη σύνδεση της απόληξης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Ελληνικού με το αποχετευτικό δίκτυο και κατ' επέκταση με τον βιολογικό καθαρισμό Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έκανε γνωστό σήμερα ότι το υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τη χρηματοδότηση του έργου, εντάσσοντάς το (με κωδικό) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Η περιφερειακή αρχή αισιοδοξεί ωστόσο ότι το έργο αυτό θα ενταχθεί στη συνέχεια στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ.

Η μελέτη για τον αγωγό είναι έτοιμη εδώ και καιρό από την Περιφέρεια Ηπείρου. Το έργο αυτό προέκυψε ως αναγκαιότητα πριν από πέντε χρόνια, όταν διαπιστώθηκε η προβληματική λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του ΧΥΤΑ Ελληνικού μετά από ένα σοβαρό περιστατικό ρύπανσης στη γύρω περιοχή. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης του υδραυλικού φορτίου στον ΧΥΤΑ, η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αστικών Αποβλήτων Ιωαννίνων συμφώνησαν στη μεταφορά των επεξεργασμέων στραγγισμάτων στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων. Μέχρι και σήμερα, δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα στραγγισμάτων μεταφέρονται με βυτία στη μονάδα της Κρύας με το κόστος της όλης εργασίας να είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο.

Εκ των πραγμάτων, βέβαια, για άλλη μια φορά υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα επέκτασης και αναβάθμισης της μονάδας βιολογικού καθαρισμού Ιωαννίνων, η οποία ουκ ολίγες φορές έχςι αποδείξει ότι δεν αντέχει το μεγάλο «φορτίο» των αποβλήτων που δέχεται.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back