ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πολιτική και τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου Η πολιτική και τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/10/2016, 18:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν παύει να έχει πάντα, και στην Ήπειρο, πολιτικές προεκτάσεις. Κάθε φορά, ανάλογα με τις συγκυρίες, οι πολιτικές ισορροπίες αλλάζουν και οι δεσμεύσεις αλλάζουν εις το όνομα του ρεαλισμού.

Αυτή τη στιγμή η Ήπειρος προχωρά την κατασκευή της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης με παράλληλη μετατροπή των υφιστάμενων ΧΥΤΑ  (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Ελληνικού, Καρβουναρίου και Βλαχέρνας σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Εδώ και χρόνια, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή την έχει αναλάβει επί της ουσίας η Περιφέρεια Ηπείρου. Μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, με μέλη τους δήμους, κάνει τον σχεδιασμό, τη μελέτη και την υλοποίηση των υποδομών.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, με πρόεδρο την αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, έκανε ένα ουσιαστικό βήμα για την ένταξη στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της επέκτασης και μετατροπής των υφιστάμενων ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, στις δομές εκείνες δηλαδή που θα υποδέχονται τα υπολείμματα του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων όταν αυτό λειτουργήσει. Συμφώνησε να υπογραφούν οι σχετικές προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Περιφέρειας και φορέων διαχείρισης.

Η όλη διαδικασία δεν ήταν όμως εύκολη ούτε ακίνδυνη. Καταρχήν, επέστρεψαν για άλλη μια φορά τα φαντάσματα από το παρελθόν του ΧΥΤΑ Ελληνικού και παράλληλα διαφάνηκε ότι η πολιτική μάχη (εσωκομματική, παρεμπιπτόντως) που ξεκίνησε το καλοκαίρι μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Άρτας, με πρόεδρο τον δήμαρχο Νικ. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη, κάθε άλλο παρά έχει κορυφωθεί.

ΤΟ… ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ

Ο κ. Γιαννούλης φαίνεται ότι δεν έχει ξεχάσει τη στήριξη της περιφερειακής αρχής στο αίτημα της Λευκάδας να μεταφερθεί ένα μέρος των απορριμμάτων της στον ΧΥΤΑ της Βλαχέρνας, παρότι δόθηκαν και... ανταλλάγματα από την κυβέρνηση: 5,4 εκατ. ευρώ για την επέκταση των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ της περιοχής.

Έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, ενώ είχε ανακοινωθεί η προς έγκριση υπογραφή σύμβασης με τους τρεις φορείς διαχείρισης απορριμμάτων για τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, συνολικού προϋπολογισμού 18,6 εκατ. ευρώ, ο Φορέας Διαχείρισης της Άρτας έθεσε εαυτόν εκτός της διαδικασίας. Όπως ενημέρωσε η κ. Καλογιάννη, η διοίκηση του Φορέα, με έγγραφό της, γνωστοποίησε ότι επιθυμεί να κάνει το έργο με άλλη διαχειριστική επάρκεια και όχι με αυτήν της Περιφέρειας Ηπείρου.

«Διατηρούμε την εμπιστοσύνη μας στην επιλογή τους και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου γιατί δεν υπάρχει περίπτωση τα υπολείμματα να μην πηγαίνουν και στους τρεις ΧΥΤΥ της Ηπείρου» είπε με νόημα η κ. Καλογιάννη. Με το δεδομένο αυτό, η Περιφέρεια Ηπείρου προχωρά στη μετατροπή των δύο από τους τρεις ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, με προϋπολογισμό 12,3 εκατ. ευρώ. Η κ. Καλογιάννη πάντως δεν παρέλειψε να αφήσει την αιχμή της για τις ικανότητες του Φορέα Διαχείρισης Άρτας, αναφέροντας ότι η δημοπράτηση του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ Βλαχέρνας δεν έχει προχωρήσει. Σημειωτέον ότι δεν έχει γίνει γνωστό με ποιον φορέα θα συνεργαστεί ο Φορέας Διαχείρισης Άρτας (που δεν έχει διαχειριστική επάρκεια) για την υλοποίηση του έργου της μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Κάθε άλλο παρά αποκλείται πάντως να είναι ο δήμος Αρταίων. Ο δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης ήταν επίσης από αυτούς που είχαν αντιδράσει στη μεταφορά των σκουπιδιών της Λευκάδας στη Βλαχέρνα.

Είναι προφανές ότι ο δρόμος που παίρνει ο κ. Γιαννούλης, συνδέεται και με την επερχόμενη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων για την Ήπειρο για την προεδρία του οποίου έχει βλέψεις. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή «σπάει» το μέτωπο της διαχείρισης των απορριμμάτων, με απρόβλεπτες προς το παρόν συνέπειες, πολιτικές και μη.


Ο ΧΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΑΧΘΟΣ

Και από τη Βλαχέρνα στο Ελληνικό, όπου οι μνήμες για τον τρόπο κατασκευής του ΧΥΤΑ (με τη συνδρομή των ΜΑΤ) δεν έχουν ξεχαστεί. Η επιτροπή περιβάλλοντος αποφάσισε καταρχήν την ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού και τη μετατροπή του σε ΧΥΤΥ. Οι ενέργειες αυτές της Περιφέρειας προκάλεσαν την αντίδραση του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου, με τον πρόεδρό του Δημήτρη Μήτση να ζητά το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Ελληνικού, επικαλούμενος την ακαταλληλότητα του χώρου αλλά και τη ρύπανση που γίνεται στον Άραχθο. «Προσέξτε τι αποφάσεις παίρνετε. Τα Τζουμέρκα έχουν πληρώσει το τίμημα για τη διαχείριση των απορριμμάτων» τόνισε ο κ. Μήτσης. Η κ. Καλογιάννη, από την πλευρά της, δεν αποδέχτηκε τα περί ρύπανσης και ξεκαθάρισε ότι οι εγκαταστάσεις στο Ελληνικό θα κλείσουν όταν θα υπάρξει κορεσμός τους. Μάλιστα, εκφράζοντας την προσωπική της άποψη, υποστήριξε ότι «για μένα, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων θα έπρεπε να χωροτεθεί δίπλα από τον ΧΥΤΑ του Ελληνικού».

Η παράταξη του Γιώργου Ζάψα «Συμμαχία Ηπειρωτών» εκτίμησε ότι θα πρέπει να τεθεί ένα χρονικό όριο λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού και να βρεθεί ένας άλλος χώρος, ενώ ο Σπύρος Πάικας από την «Ήπειρος Ανατροπής» είπε μεταξύ άλλων ότι «το πολιτικό σκέλος της όλης υπόθεσης έχει ξεπεραστεί. Γι' αυτό και πρέπει να μείνουμε στο επιστημονικό κομμάτι». Ο Κώστας Μπασούκας από την «Ήπειρος Ανατροπής» ανέφερε, με αφορμή την πρόσφατη ψήφιση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα απορρίμματα, ότι ήταν μια ιστορία «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, ανέφερε ότι κατά την εκτίμησή του ο ΧΥΤΑ ρυπαίνει τον Άραχθο και ζήτησε από την Περιφέρεια Ηπείρου να γίνουν μετρήσεις για να υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση στο θέμα της ρύπανσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back