dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Παντιέρα» για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2016, 21:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια νέα σελίδα, όχι συγκαταβατική όπως φάνηκε, ανοίγει ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου στο θέμα του ΧΥΤΑ (και ΧΥΤΥ) Ελληνικού.

Ο πρόεδρός του Δημήτρης Μήτσης και ο γραμματέας Ζήσης Αναγνώστου είπαν τρία βασικά πράγματα στις δηλώσεις τους: ότι οι δεσμεύσεις ότι ο ΧΥΤΑ θα παραμείνει ως ΧΥΤΑ και θα κλείσει σε εύθετο χρονικό διάστημα (τρία χρόνια) δεν τηρούνται, μιας και ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) προβλέπει δεύτερο κύτταρο ή/και επέκταση. Ότι για την παραβίαση των δεσμεύσεων είναι υπόλογες οι τοπικές και κεντρικές πολιτικές δυνάμεις, ονοματίζοντας τις ευθύνες. Ότι μπορεί μεν να έχει ηττηθεί το «κινηματικό φρόνημα», αλλά ο σύλλογος δεν πρόκειται να τα παρατήσει. Με τη σειρά:

Ο κ. Μήτσης έκανε μια αναδρομή από την εποχή που ο ΧΥΤΑ ήταν… στο Πέραμα, κατηγορώντας τους αυτοδιοικητικούς και κομματικούς φορείς ότι ουσιαστικά «έκαναν πάσα» το έργο εκτός της περιοχής δικαιοδοσίας τους, ώστε να εξυπηρετηθεί το εκλογικό πελατολόγιο. Ο ΧΥΤΑ κατέληξε στο Ελληνικό, στην πιο ακατάλληλη περιοχή από όλες που αρχικά είχαν υποδειχθεί.

«Υπάρχει θέμα μόλυνσης στον Άραχθο ακόμα και σήμερα» τόνισαν και τα δύο μέλη της διοίκησης του συλλόγου και απέδωσαν ευθύνες περίπου σε όλους: από τους γραμματείς της (μη αιρετής) Περιφέρειας κα Γεωργακοπούλου-Μπάστα και κ. Πανοζάχο, στον (αιρετό) περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη και από το δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα μέχρι την παράταξη «Ήπειρος της Ανατροπής» και ειδικά την επικεφαλής της Όλγα Γεροσβασίλη. Εξαίρεσαν από τις ευθύνες το σύμβουλο της παράταξης Βασίλη Τσίκαρη, ο οποίος διαφοροποιήθηκε σε μερικά σημεία του ΠΕΣΔΑ. Τέλος, κατηγόρησαν και τη δημοτική αρχή Βορείων Τζουμέρκων για «έλλειψη διάθεσης να αναδείξει το θέμα ως κυρίαρχο».

Ο σύλλογος κατέθεσε τέσσερις προτάσεις, τη στιγμή που ο περιφερειακός σχεδιασμός μοιάζει αναπόδραστος:

  1. Μοντέλο διαχείρισης παρόμοιο με αυτό της ΠΡΩΣΥΝΑΤ 
  2. Να μην εφαρμοστούν οι προβλέψεις για ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Ελληνικό, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις οι αιρετοί
  3. Να δημιουργηθεί ΧΥΤΥ στα όρια χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων
  4. Να συνάψουν όλοι οι παραποτάμιοι δήμοι προγραμματικές με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κατά τα πρότυπα του δήμου Ζίτσας για τον Καλαμά, ώστε να ελέγχεται η ποιότητα των νερών

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ

Ο σύλλογος έθιξε και την κατάσταση στη Χρυσοβίτσα, στο ποτάμι, όπου όπως τόνισε ο κ. Μήτσης το εργοτάξιο της ΔΕΗ προκαλεί σημαντικά προβλήματα, καθώς καθαρίζονται εκεί μηχανήματα κ.λπ. Επίσης, επανέφερε το αίτημα των κατοίκων του χωριού για τα απόβλητα των αποχετεύσεων, για το οποίο όπως είπε, ο δήμος Μετσόβου έχει ενημερωθεί από τριετίας.

Τέλος, ο κ. Μήτσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών στο γεφύρι της Πλάκας, ευχαριστώντας το ΕΜΠ για την «κομβική και καινοτόμα δουλειά του».



 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ