ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μακριά η Λευκάδα... από την Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Μακριά η Λευκάδα... από την Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2016, 21:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Λευκάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί άλλο τα απορρίμματά της, με τις δυνατότητες του υφιστάμενου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) να έχουν εξαντληθεί, και αναζητά άλλον ΧΥΤΑ ενόψει και της τουριστικής περιόδου που θα δυσκολέψει πολύ την κατάσταση στο νησί. Μετά το «όχι» της Πάλαιρου στον δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, η οποία κατά καιρούς δέχεται και απορρίμματα από την Ηλεία, η Ήπειρος κυριαρχεί ως λύση. Τη λύση αυτή επανέλαβε και ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής στους προέδρους των τριών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου με τους οποίους είχε συνάντηση το μεσημέρι στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στον «Τύπο», αναφέρει ότι «οι προθέσεις του υπουργείου είναι σαφείς. Μας επανέλαβαν ότι θέλουν να μεταφέρουν τα σκουπίδια της Λευκάδας στην Ήπειρο. Του εκφράσαμε την άρνησή μας παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους ΧΥΤΑ. Το υπουργείο περιμένει τώρα τις αποφάσεις των διοικητικών μας συμβουλίων». Μέσα σε 20 μέρες, όπως δεσμεύτηκαν οι πρόεδροι, οι αποφάσεις θα βρίσκονται στα χέρια του υπουργού. 

ΝΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΩΡΑ
Αρνητικός σε «υποδοχή» των σκουπιδιών της Λευκάδας είναι και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Ή για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, είναι αρνητικός για σκουπίδια που θα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ. Όχι όμως για σκουπίδια που θα καταλήγουν στο εργοστάσιο κομποστοποίησης το οποίο έχει σχεδιαστεί να γίνει στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Η περιφερειακή αρχή είχε δεχθεί εδώ και μήνες τα σκουπίδια της Λευκάδας και της Κέρκυρας να πηγαίνουν στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Ηπείρου όταν αυτή κατασκευαστεί, με στόχο να γίνει η μονάδα πιο βιώσιμη και να είναι μικρότερα τα τέλη για τους Ηπειρώτες.
Για τους ΧΥΤΑ, ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να δεχτούν άλλα σκουπίδια και επέρριψε τις ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση στην έγκριση του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Η Περιφέρεια Ηπείρου περιμένει το «πράσινο φως» εδώ και μήνες προκειμένου να μπει μπρος το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, για το οποίο υπάρχει ήδη ανάδοχος. 

«Αν το κράτος επιθυμεί να είναι σοβαρό, θα πρέπει άμεσα να τελειώσει το θέμα του σχεδίου και εμείς να ξεκινήσουμε την κατασκευή του εργοστασίου» τόνισε και προειδοποίησε ότι οι τρεις ΧΥΤΑ στην Ήπειρο θα χρειαστούν νέα κύτταρα. «Αν τα τελευταία δύο χρόνια δούλευε  το εργοστάσιο, θα στέλναμε υπολείμματα στους ΧΥΤΑ, που σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Δεν δεχόμαστε όμως να φέρουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα από άλλες περιοχές. Πρέπει να σεβαστούν την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι οι φορείς της Ηπείρου...» κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί μια ανοιχτή πληγή. Αναμφίβολα η συνεργατικότητα όλων των φορέων, ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης, επιβάλλεται για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Από την άλλη, πάλι, το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να «ξεμπλοκάρει» και να ορίσει τα επόμενα βήματα για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων. Και ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί ΧΥΤΑ στη χώρα μετατράπηκαν σε πεδία μάχης, με ανθρώπους να χάνουν ακόμη και τη ζωή τους... για τα απορρίμματα.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back