ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωρίς δημόσια παρουσίαση για τη Νιάρχου και… τέρμα

Εικόνα του άρθρου Χωρίς δημόσια παρουσίαση για τη Νιάρχου και… τέρμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/07/2017, 21:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια δεν θα παρουσιάσει δημόσια τη μελέτη για την οδό Νιάρχου και… τέλος. Αυτή είναι η ουσία όσων είπε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης σήμερα, απαντώντας στα πρόσφατα αιτήματα για να γίνει δημόσια εκδήλωση. Ο φόβος της Περιφέρειας είναι ότι κάτι τέτοιο θα δώσει «πάτημα» σε όσους επιθυμούν να «κατέβει κλίμακα» το έργο και ότι ουσιαστικά, θα επιστρέψει στην αρχή του και δεν θα γίνει ποτέ. Παρότι το επιχείρημα έχει μια βάση, δεν πείθει εντελώς ότι θα αποτελέσει αφορμή για κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι πριν η υπόθεση φτάσει στις απαλλοτριώσεις, στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν πρόκειται να συζητηθεί δημόσια. Έτσι και αλλιώς, τα συμφέροντα γύρω από το δρόμο είναι πολλά, καθώς το θέμα της οδού Νιάρχου είναι η «συζήτηση της πόλης» εδώ και ένα περίπου μήνα.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, επέστρεψε σήμερα τις «ευγενικές αιχμές» προς τον Δήμο, σε κατά τι εντονότερο ύφος, λέγοντας ότι ναι μεν δεν έχει να χωρίσει τίποτα για το δήμαρχο, αλλά όσοι φορείς είχαν αντιρρήσεις θα έπρεπε να τις έχουν καταθέσει εδώ και καιρό και να μην επιστρέφουν τώρα με αυτές.

Ο κ. Μπέγκας ωστόσο, διευκρίνισε ότι ακόμα και αν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε συμφωνήσει, το έκανε για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και όχι για την τεχνική μελέτη. Ο κ. Καχριμάνης σήμερα απάντησε σε αυτό το επιχείρημα (που είναι και το πιο «ισχυρό» τυπικό) ότι ο φάκελος της ΜΠΕ περιείχε και την τεχνική μελέτη. Οπότε, όπως είπε η υπόθεση έχει λήξει «από τις 11 Μαρτίου 2013.

«Το θέμα της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου για την Περιφέρεια Ηπείρου θεωρείται λήξαν από τις 11 Μαρτίου 2013, που είναι η ημερομηνία έγκρισης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Περιβαλλοντικών όρων του έργου» είπε επακριβώς, μοιράζοντας και σχετικά έγγραφα.

Άφησε και τις σχετικές αιχμές προς τους αιτούντες δημόσια παρουσίαση, λέγοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ένα έσχατο όριο   λαϊκισμού και εμείς ως σοβαρή διοίκηση δεν θα παρασυρθούμε σε μια τέτοια λογική  που δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την συντριπτική πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου. Είναι ένα έργο που έχει σχεδιαστεί για προοπτική  δεκαετιών. Δεν παραγνωρίζουμε την ανάγκη εξυπηρέτησης  των επιχειρήσεων της περιοχής, άλλωστε  αυτό είναι και μέριμνα της ίδιας της μελέτης».

Για τις επιφυλάξεις σχετικά με τον τρόπο κατασκευής του δρόμου (ότι θα είναι έργο που θα «αποκόψει» εμπορικά το δρόμο και τους επιχειρηματίες του), καθησύχασε λέγοντας ότι προβλέπονται παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα ο ποδηλατόδρομος, ο παράλληλος δρόμος πλάτους 5,5 μέτρων με δυνατότητα στάθμευσης, η λωρίδα επιβράδυνσης που θα επιτρέπει την πρόσβαση στις επιχειρήσεις, ο ανισόπεδος κόμβος με άμεση πρόσβαση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, τα έργα αποστράγγισης, οι επιτρεπόμενες ταχύτητες μέχρι 60-70 χλμ την ώρα.

«Στην οριστική μελέτη δεν υπήρξε καμία παρέμβαση επί του συνολικού πλάτους του κεντρικού δρόμου, παρά μόνο επαναφέρθηκε στην αρχική του χάραξη, καθώς στην προμελέτη, είχε ‘μετακινηθεί’  προς μια κατεύθυνση (ανατολικά), χωρίς να είναι γνωστό ακόμη από τίνος πρωτοβουλία είχε προκληθεί η αλλαγή αυτή» είπε ακόμα ο κ. Καχριμάνης.  

«Η κατασκευή της οδού Νιάρχου, δεν είναι έργο ούτε του Καχριμάνη, ούτε της Τ. Καλογιάννη, ούτε του Θ. Μπέγκα. Είναι έργο δημόσιου συμφέροντος που προστατεύει χιλιάδες πολίτες. Οποιαδήποτε αλλαγή της μελέτης σε αυτή τη φάση, σημαίνει ότι δεν θα γίνει ποτέ το έργο», κατέληξε.







ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back