Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Χρυσή τομή» για πανεπιστήμιο-ΤΕΙ

Εικόνα του άρθρου «Χρυσή τομή» για πανεπιστήμιο-ΤΕΙ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2018, 00:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και τις τοποθετήσεις της υφυπουργού Μερόπης Τζούφη και του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Καψάλη, έχει βρεθεί «χρυσή τομή» στα θέματα της ομογενοποίησης του ακαδημαϊκού χώρου ή πιο απλά, στη συνένωση Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-ΤΕΙ Ηπείρου.

Ο νόμος θα έρθει προς ψήφιση το αργότερο μέχρι τέλος Αυγούστου (είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αυτές τις μέρες) και ο κ. Γαβρόγλου απολογίζει ως «πολύ θετικά» τα αποτελέσματα των επαφών και των διαδικασιών. Νωρίτερα, ο υπουργός συνάντησε τη σύγκλητο του ΤΕΙ, ενώ παρέστη και στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τα δύο ιδρύματα είχαν από ένα κείμενο με αντιδιαμετρικές, σε κάποια σημεία, παρατηρήσεις στο νόμο. «Με το ΤΕΙ συμφωνήσαμε πλήρως» είπε ο κ. Γαβρόγλου και συνέχισε: «Η αίσθηση είναι ότι τα λύσαμε όλα, εκτός από ένα θέμα που μένει ανοιχτό σχετικά με την εισαγωγή των συναδέλφων διδασκόντων στα ΑΕΙ. Σε αυτό το ζήτημα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι οι καθηγητές πρώτης βαθμίδας του ΤΕΙ θα μπούνε σε προσωποπαγείς θέσεις και μετά θα κριθούν από τα τμήματα, ανάλογα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λπ., όχι όμως με ανοιχτές διαδικασίες.

Για τους διοικητικούς υπαλλήλους, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «κανείς δεν θα μετακινηθεί εάν δεν το ζητήσει».

Για το ζήτημα της διάσπασης της Φιλοσοφικής, ο κ. Γαβρόγλου συνέστησε στους υποψήφιους και υποψήφιες να επιλέξουν τμήμα χωρίς άγχος (σ.σ. λήγουν τη Δευτέρα οι προθεσμίες για τα μηχανογραφικά), γιατί θα έχουν την επιλογή, είτε να αποφοιτήσουν από το τμήμα ως έχει, είτε από το καινούργιο τμήμα.  Τόνισε επίσης ότι το τμήμα Ψυχολογίας θα είναι στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών και στη Φιλοσοφική θα μείνει το τμήμα Φιλοσοφίας,  «ίσως και Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής» όπως είπε. Κοινώς, οι αντιδράσεις της κοσμητείας της σχολής δεν ήταν τόσο σθεναρές, όπως φαίνεται.

Τέλος, για το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής είπε ότι μένει ανοιχτό, καθότι διατυπώθηκαν πολλές, επιστημονικής φύσης, ενστάσεις. «Θα το δούμε επιστημονικά ξανά και θα επανέλθουμε ψύχραιμα», τόνισε.

Φαίνεται ότι ο βασικός σκελετός της συμφωνίας έχει να κάνει με θέματα που «διαβαθμίζονται» χρονικά. Για παράδειγμα, η διαφωνία για το πού θα είναι οι σχολές και τα τμήματα, θα αντιμετωπιστεί συν τω χρόνω, αλλά προς το παρόν θα λειτουργούν τα πάντα πλην Ηγουμενίτσας, που θα αλλάξει μορφή. Το θέμα της ένταξης των διδασκόντων ωστόσο, μάλλον θα ξανασυζητηθεί, χωρίς να διαφαίνονται ιδιαίτερες μετατοπίσεις από αυτά που είπε ο υπουργός.

Για τη σύνοδο καθαυτή, ο κ. Γαβρόγλου διαπίστωσε ότι σε σχέση με πέρυσι, υπάρχει πρόοδος, τόσο για τις συνενώσεις, όσο και για ζητήματα όπως τα μεταπτυχιακά προγράμματα. «Πέρυσι υπήρχε πολλή κριτική. Φέτος έχουν  εγκριθεί ήδη 600 προγράμματα με προβλέψεις για ποσοστό φοιτητών χωρίς δίδακτρα. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν δωρεάν μεταπτυχιακά και το χαιρετίζουμε αυτό», είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Για το άσυλο , τόνισε ότι στόχος είναι να κινητοποιηθεί σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, για ένα θέμα «χωρίς εύκολες λύσεις». Την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερωθούν για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου οι σύγκλητοι, αλλά και οι πολιτικές νεολαίες.

Η κα Τζούφη ανέδειξε δύο ζητήματα. Πρώτον, ότι θα γίνει διυπουργική συνάντηση για την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες την ερχόμενη Τρίτη και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν. Δεύτερον, ότι έγινε συζήτηση για το δίκτυο πανεπιστημιακών μουσείων, επ’ αφορμή και των δύο εγκαινιών (Ιατρικής και Τυπογραφίας) στα Γιάννενα και τέλος, ότι ανοίγει το θέμα των παρεμβάσεων για ΑμεΑ στα πανεπιστήμια.

Ο κ. Καψάλης τέλος, είπε ότι φέτος η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και ζήτησε να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Πρόσθεσε δε ότι «οδηγηθήκαμε σε μια συμφωνία για τα περισσότερα», σχετικά με τα σημεία «τριβής» της συνένωσης πανεπιστημίου-ΤΕΙ.  

ΣΧΟΛΙΑ
Αράπογλου Μιχάλης
Παιδείας θέλεις, να πεις;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back