Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέα αιτήματα από το ΤΕΙ Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Νέα αιτήματα από το ΤΕΙ Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2018, 22:22
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το ΤΕΙ Ηπείρου είναι αυτό που κυρίως επιθυμεί την «ομογενοποίηση» με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό αποτυπώνει η απόφαση της συνεδρίασης της συγκλήτου του, η οποία θα είναι και μια από τις… τελευταίες, καθώς από το νέο ακαδημαϊκό έτος δεν θα υφίσταται ως ίδρυμα. 

Το ΤΕΙ χαιρετίζει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και καταθέτει εννιά προτάσεις, όλες με γνώμονα την «ισχυροποίηση» των τμημάτων και των οργάνων, αλλά και του προσωπικού, που μεταφέρονται στο πανεπιστήμιο. Επίσης, αφήνει αιχμές κατά των «αντιρρησιών», λέγοντας ότι κάθε αναφορά σε «πανεπιστημιοποίηση» και «χαριστική αναβάθμιση», «εξυπηρετεί και υπακούσει σε ιδιότυπες, ελιτίστικες και παρωχημένες αντιλήψεις». Οι αντιλήψεις αυτές είναι αλήθεια ότι υπάρχουν, αλλά και αυτό που ισχυρίζεται το ΤΕΙ ότι δηλαδή έχει αποκτήσει «εν τοις πράγμασι στάτους ισοδύναμο-ισότιμο των πανεπιστημιακών», δεν είναι απολύτως ακριβές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το «ακαδημαϊκό τζετ-σετ».

Καταρχάς, το ΤΕΙ ζητάει την άμεση λειτουργία τμήματος Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας από την 1η Οκτωβρίου και όχι από το 2020 που προβλέπει το σχέδιο συγχώνευσης. Έτσι, η διοίκηση του ΤΕΙ ευθυγραμμίζεται με το αίτημα της τοπικής κοινωνίας, «ντύνοντάς» το όμως με ακαδημαϊκές λεπτομέρειες…

Άλλες τρεις παρατηρήσεις αφορούν, όχι απλά τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχτούν τμήματα που είναι ήδη επίμαχα, όπως το Μουσικών Σπουδών (πρώην Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής), αλλά και με συστάσεις διαμόρφωσης σχολών, κάτι που αποκλείεται να αποδεχθεί το πανεπιστήμιο.

Το ΤΕΙ ζητάει να ενταχτεί σε πενταετές πρόγραμμα φοίτησης το Μουσικών Σπουδών, δηλαδή να μπει στην Καλών Τεχνών, κάτι που η Καλών Τεχνών αρνείται.

Ζητάει επίσης να αλλάξουν όνομα (και χαρακτηρά εν τέλει) σχολές που ιδρύονται, ώστε να «ταιριάζουν» στο γνωστικό αντικείμενο των τμημάτων των ΤΕΙ. Εν ολίγοις, προτείνει να μετονομαστεί η σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε σχολή Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και η Οικονομικών Επιστημών σε Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών. Και στις δύο περιπτώσεις, οι σχολές αυτές θα υποδεχθούν τμήματα που «συγγενεύουν» με ήδη υπάρχοντα τμήμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα οποία καλύπτουν ένα πολύ ευρύτερο και πιο ολοκληρωμένο πεδίο της επιστήμης στην οποία αναφέρονται.

Ακόμα, ζητάει να συμμετέχουν πλήρως τα νέα τμήματα στη διοίκηση των σχολών στις οποίες εντάσσονται, αλλά και να αυτονομηθεί περισσότερο το «συμβούλιο μετάβασης» (η σημερινή σύγκλητος του ΤΕΙ δηλαδή), με συμμετοχή με πλήρη δικαιώματα του προέδρου του στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο σημερινός πρύτανης του ΤΕΙ θα συμμετάσχει ως αναπληρωτής πρύτανη στη νέα πρυτανική αρχή, με δικαιοδοσία μόνο σε ζητήματα πρώην τμημάτων ΤΕΙ.

Για τους φοιτητές, η σύγκλητος του ΤΕΙ προτείνει, όσοι και όσες είναι έως και το τέταρτο έτος αυτή τη στιγμή και ολοκληρώσουν τις σπουδές στη «νέα κατάσταση», να παίρνουν το πτυχίο του νέου τμήματος, παρακολουθώντας τα επιπλέον μαθήματα που έχει το τμήμα. Αυτή η «εξομοίωση» θα είναι γρίφος για το υπουργείο.

Τέλος, ζητάει να μπορούν οι εργαζόμενοι του ΤΕΙ να μετακινηθούν σε άλλη πόλη μόνο με αίτησή τους, προκειμένου να αποφύγει την υποχρεωτική μετακίνηση (κυρίως) στα Γιάννενα. Φυσικά, οι νέες δομές θα χρειαστούν περισσότερο προσωπικό, κάτι που είναι επίσης δισεπίλυτο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή.

Τέλος, ζητάει τη νομική κάλυψη όλων των νέων τμημάτων για το προσωπικό που θα χρειαστούν, καθώς και την ενίσχυση της Εταιρίας Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θα διαχειριστεί το Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο.

Η σύγκλητος του ΤΕΙ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί για το νόμο με νεότερη απόφασή της, μετά την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back