dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H σύγκλητος διαφωνεί… δεκατρείς φορές

Εικόνα του άρθρου H σύγκλητος διαφωνεί…  δεκατρείς φορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/07/2018, 10:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε δεκατρία σημεία επικεντρώνει τις διαφωνίες με τη συγχώνευση με το ΤΕΙ η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνοψίζει τις ενστάσεις της σε κείμενο που έχει ήδη αποσταλεί στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Οι βασικότερες ενστάσεις δεν έχουν να κάνουν με την «ακαδημαϊκή ταυτότητα» των σπουδών του νέου ιδρύματος, αλλά με διοικητικά ζητήματα. Για παράδειγμα, η σύγκλητος αρνείται τη συμμετοχή του πρύτανη του ΤΕΙ στο πρυτανικού συμβούλιο και στις συνεδριάσεις της, γιατί δεν είναι εκλεγμένος από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Η σύγκλητος θέτει θέμα αυτοδιοίκητου και πρακτικά, μετατρέπει από τώρα τον πρύτανη του ΤΕΙ σε «παρία», αλλά και οποιαδήποτε συμμετοχή της κοινότητας του ΤΕΙ, στις επόμενες πρυτανικές εκλογές. Ακόμα, διαφωνεί με το «συμβούλιο μετάβασης» που είναι ένα «όργανο μέσα στο όργανο» όπου διοικεί ο πρύτανης του ΤΕΙ, λέγοντας ότι εγκαθιστά μια «ιδιότυπη διαρχία».

Αντίστοιχα ζητήματα διατυπώνει για τα οικονομικά και προγραμματικά θέματα (Επιτροπή Ερευνών κ.λπ.), ζητώντας το Συμβούλιο Μετάβασης να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ένα άλλο φλέγον θέμα ήταν η ένταξη των καθηγητών του ΤΕΙ, για την οποία η σύγκλητος ζητάει να γίνεται μεν με αίτησή τους, αλλά με κανονική συγκρότηση εκλεκτορικών σωμάτων. Η πρόταση εμπεριέχει και τον ιδιότυπο «ελιτισμό» σε βάρος των διδασκόντων του ΤΕΙ, καθώς τα εκλεκτορικά σώματα και οι κρίσεις καθηγητών είναι μια… τουλάχιστον περιπετειώδης κατάσταση ακόμα και για μέλη ΔΕΠ πανεπιστημίων. Φυσικά, το ζήτημα των λεκτόρων εφαρμογών είναι υπαρκτό και το πανεπιστήμιο έχει δίκιο στις ενστάσεις του για θέματα ισονομίας με τα μέλη ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ.  

Τα περισσότερα ζητήματα που θέτει η σύγκλητος αφορούν καταργήσεις και ιδρύσεις σχολών, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια κάθετη διαφωνία εδώ, όπως στα διοικητικά θέματα.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΥΟ ΠΟΛΕΙΣ

Εν συντομία, η σύγκλητος ζητάει να ιδρυθεί νέο τμήμα Ειδικής Αγωγής, να γίνει πενταετές το τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Άρτα, αλλά και να… καταργηθούν ως έδρες σχολών η Πρέβεζα και η Ηγουμενίτσα.

Καταρχάς, το πανεπιστήμιο τονίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα μελλοντικής χωροθέτησης σε δύο πανεπιστημιουπόλεις, Ιωαννίνων και Άρτας, ζητάει να έρθει στα Γιάννενα η έδρα του ινστιτούτου Οικονομικής Ανάλυσης και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ζητάει επίσης, για το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα και να ενταχθούν στο νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας οι καθηγητές του και όχι σε τμήματα του πανεπιστημίου.


ΓΙΑ ΤΟ ΦΠΨ

Πιο συμβιβαστική είναι η σύγκλητος στο άλλο μεγάλο θέμα της συγχώνευσης, τη διάλυση του ΦΠΨ και τη νέα διάσπαση της Φιλοσοφικής. Δεν διαφωνεί ακριβώς με τη διάλυση του τμήματος, ζητάει όμως να γίνει «ΦΠ και Ψ», δηλαδή να παραμείνει ενεργός ο τομέας Παιδαγωγικής και το νέο τμήμα Ψυχολογίας να ενταχθεί στη Φιλοσοφική

Άλλα διοικητικά ζητήματα που θίγει η σύγκλητος είναι οι εργαζόμενοι και η έλλειψή τους. Ζητάει την ενίσχυση θέσεων υπαλλήλων και την απορρόφηση όλων των υπαλλήλων του ΤΕΙ, αλλά με δικαίωμά της να τοποθετήσει τους εκτός Ιωαννίνων, με απόφασή του το πρυτανικό συμβούλιο, με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Εδώ, υπάρχει το θέμα των διαφωνιών που έχουν διατυπώσει οι υπάλληλοι του ΤΕΙ.

ΘΕΣΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Η σύγκλητος ζητάει να δημιουργηθεί Μονάδα Οικονομικής Διαχείρισης του ΠΕΚ (του ερευνητικού κέντρου που ιδρύεται με το νόμο και τέλος, ζητάει νέες θέσεις διδασκόντων για τα τμήματα ως εξής:

Νοσηλευτική: 1

Λογοθεραπεία: 3

Αγωγή και Φροντίδα στην Πρώιμη Ηλικία: 4

Μουσικών Σπουδών: 4 θέσεις

Ειδικής Αγωγής: 6 θέσεις

Τμήμα Ψυχολογίας: 8 θέσεις

Μετάφρασης και Διερμηνείας: 8 θέσεις

Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής: 8 θέσεις

Μηχανολόγων Μηχανικών: 8 θέσεις




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3