ΗΠΕΙΡΟΣ

TΕΙ-πανεπιστήμιο: Αιτήματα αντίθετα…

Εικόνα του άρθρου TΕΙ-πανεπιστήμιο: Αιτήματα αντίθετα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2018, 18:56
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με λίγα κοινά σημεία με την αντίστοιχη απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι η απόφαση της συγκλήτου του ΤΕΙ Ηπείρου. Μάλιστα, η απόφαση έχει και αιχμές προς το πανεπιστήμιο, λίγο πριν γίνει νόμος του κράτους η «συνύπαρξη» των δύο ακαδημαϊκών κοινοτήτων.

Το ΤΕΙ λοιπόν όχι απλά στηρίζει το νόμο Γαβρόγλου για τη συγχώνευση, αλλά θεωρεί ότι «οι ακαδημαϊκές μονάδες που συγκροτούν σήμερα το ΤΕΙ Ηπείρου και το προσωπικό τους έχουν εν τοις πράγμασι κατακτήσει στάτους ισοδύναμο/ισότιμο των πανεπιστημιακών». Αυτό ωστόσο απέχει κάπως από την ακαδημαϊκή καθημερινότητα των δύο ιδρυμάτων, ειδικά από τη στιγμή που οι συγκρίσεις «ακαδημαϊκού τύπου» είναι αδόκιμες.

Ενώ λοιπόν το πανεπιστήμιο διαφωνεί με την ex officio εισαγωγή των πρυτανικών αρχών του ΤΕΙ στη νέα πραγματικότητα, το ΤΕΙ λέει ότι οι σχετικές προβλέψεις του νόμου «αποτελούν απαραίτητες μεταβατικές ρυθμίσεις». Το ΤΕΙ είχε ζητήσει να μετατεθούν οι πρυτανικές εκλογές στο πανεπιστήμιο για να γίνουν υπό το νέο καθεστώς, κάτι που δεν δέχθηκε το υπουργείο.

Επιπλέον, το ΤΕΙ διαφωνεί με το αίτημα του πανεπιστημίου να περάσουν από εκλεκτορικά σώματα οι καθηγητές του, μετά τη συγχώνευση. «Κάθε άλλη ρύθμιση, υπακούοντας προφανώς σε ελιτίστικες λογικές και παρωχημένες αντιλήψεις, πέραν του γεγονότος ότι θα ήταν αμφιβόλου συνταγματικότητας, θα απαξίωνε στην πράξη την ιστορική πορεία του ΤΕΙ Ηπείρου και το μόχθο όσων το υπηρέτησαν και συνεχίζουν να το υπηρετούν, κατορθώνοντας να το αναδείξουν ως ένα διακριτό και αναγνωρισμένο περιφερειακό πόλο παραγωγής και μετάδοσης γνώσης, ιδίως κατά την τελευταία οκταετία της κρίσης και σε πείσμα των αποδομητικών πολιτικών που διαχρονικά η ελληνική Πολιτεία επιφύλαξε για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ουσιαστικά δηλαδή θα δυναμίτιζε στον πυρήνα του το όλο εγχείρημα» αναφέρει η απόφαση επακριβώς.

Ακόμα, το ΤΕΙ ζητάει επιπλέον αλλαγές στις σχολές και στα τμήματα. Θέλει δηλαδή από το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών να αφαιρεθεί το «Εφαρμογών» και να γίνει τμήμα πληροφορικής. Τέτοιο βέβαια υφίσταται ήδη στο πανεπιστήμιο, στο Πολυτεχνείο, έχοντας αλλάξει οδηγό σπουδών μερικά χρόνια πριν για να «πολυτεχνοποιηθεί». Το ΤΕΙ ζητάει επίσης να ενταχθεί άμεσα το προσωπικό του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Μετάφρασης και Επικοινωνίας και αυτό, να ξεκινήσει να λειτουργεί από το 2020-21. Από τα λίγα σημεία συμφωνίας, είναι η πενταετής φοίτηση στο Μουσικών Σπουδών.

Για το χωροταξικό, το ΤΕΙ διαφωνεί πλαγίως με το αίτημα για «δύο πανεπιστημιουπόλεις» σε Άρτα και Γιάννενα, λέγοντας: «Η διασφάλιση αισθήματος εργασιακής ασφάλειας στα μέλη της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού, με κανένα τρόπο δεν αποστερεί ισχύ από το διοικητικό μηχανισμό του ενιαίου Ιδρύματος, δεδομένου ότι οι υφιστάμενες τεχνολογικές διευκολύνσεις επιτρέπουν την ευχερή εξυπηρέτηση όλων των δομών του και εξ αποστάσεως, αξιοποιώντας το διαθέσιμο διοικητικό προσωπικό από την πόλη που εργάζεται σήμερα. Στο ΤΕΙ Ηπείρου αυτό το γνωρίζουμε καλά στην πράξη, καθώς εκ της γενέσεώς του λειτουργεί ως πολυεδρικό ΑΕΙ. Άλλωστε, αντίστοιχα ζητήματα δεν είναι δυνατόν να απασχολούν ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο, όπως είναι και με τη δική μας συμβολή θα συνεχίσει να είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο οποίο θεραπεύονται, ερευνητικά και εκπαιδευτικά, γνωστικά πεδία τεχνολογιών αιχμής».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back