Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… κόμβου

Εικόνα του άρθρου Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος… κόμβου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2023, 16:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ισόπεδος διπλός κυκλικός κόμβος επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας στο Επισκοπικό επιστρέφει στην επικαιρότητα. Η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» (που πρόσκειται στο ΚΚΕ) με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα κατέθεσε αναφορά τόσο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας όσο και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Είναι ένα από τα οδικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το οποίο δημοπρατήθηκε χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέας υλοποίησης, επιδιώκει να πάρει εκ των υστέρων. Πέραν της παραδοξότητας αυτής (που υφίσταται και σε άλλα οδικά έργα), ο κόμβος αυτός που δημοπρατήθηκε με τον υψηλό προϋπολογισμό των 6,8 εκατ. ευρώ, έχει άλλον, μικρότερο προϋπολογισμό -3,9 εκατ. ευρώ- στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το χρονικό της όλης υπόθεσης του κόμβου αυτού έχει ως εξής:

-29 Ιουλίου 2022: Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίζει να υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης για μια σειρά από οδικά έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Ένα από τα έργα αυτά είναι ο κόμβος στο Επισκοπικό Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 6,8 εκατ. ευρώ, όπως καταγράφεται.

-12 Δεκεμβρίου 2022: Ο κόμβος στο Επισκοπικό (μαζί με άλλα οδικά έργα) εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

-14 Δεκεμβρίου 2022: Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφασίζει ομόφωνα να προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου, με προϋπολογισμό 6,8 εκατ. ευρώ. Λίγες μέρες μετά προκηρύσσεται ο διαγωνισμός.

-13 Μαρτίου 2023: Η Οικονομική Επιτροπή αναδεικνύει προσωρινό ανάδοχο του έργου την εταιρία «Εργοδυναμική Πατρών», με ποσό προσφοράς 5,75 εκατ. ευρώ (ποσοστό έκπτωσης 15,33%)

14 Μαρτίου 2023: Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σε συνέντευξη Τύπου έρχεται να απαντήσει σε όσους ασκούν κριτική περί ακριβού κόμβου. Αναφέρει ότι «ο κόμβος στο Επισκοπικό δεν είναι ένας απλός κόμβος» και καταθέτει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παρέμβασης: Διπλός κυκλικός κόμβος (ένας στο ύψος του Μπιζανίου και ένας στο ύψος του Επισκοπικού) και ανακατασκευή της εθνικής οδού με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και με διαχωριστική νησίδα σε μήκος 1,5 χλμ. στην περιοχή του Επισκοπικού, όπως και παράπλευρο οδικό δίκτυο.

17 Μαρτίου 2023: Η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου καλείται να γνωμοδοτήσει επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον κόμβο στο Επισκοπικό, με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ (!). Επί μιας μελέτης δηλαδή που έπρεπε να είχε προηγηθεί της δημοπράτησης. Η υπηρεσία της Περιφέρειας θέτει μια σειρά από επιπρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους, τους οποίους η επιτροπή αποδέχτηκε. Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης. Στην ίδια συνεδρίαση, ο κ. Γοργόλης αναφέρει (σύμφωνα και με το πρακτικό) ότι ο περιφερειάρχης είχε επαφές με κατοίκους της περιοχής και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και οι όποιες απόψεις και τροποποιήσεις προταθούν, θα εξεταστούν από την αρμόδια υπηρεσία.

Η απόφαση της επιτροπής είναι κατά πλειοψηφία, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να αναδεικνύει την παραδοξότητα της εκ των υστέρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

22 Μαρτίου 2023: Σε «έκτακτη» συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης προσπαθεί να δικαιολογήσει την εκ των υστέρων διαδικασία περιβαλλοντικής διαδικασίας. Κάνει λόγο για «απαλλακτικά» περιβαλλοντικής αδειοδότησης και  για την εκπόνηση της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επικαλείται «την επισήμανση των υπηρεσιών ότι όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν έχει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κι έτσι ξεκίνησε –και παρά τα απαλλακτικά που είχαν δοθεί- η εκπόνησή τους».

7 Απριλίου 2023: Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας δημοσιοποιεί έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι τα περίφημα «απαλλακτικά» από περιβαλλοντική αδειοδότηση τα υπέγραψε στις 29 Ιουλίου του 2022 ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κι όχι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας.

21 Απριλίου 2023: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανακοινώνει την κατάθεση αναφοράς στις αρμόδιες αρχές (Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Εθνική Αρχή Διαφάνειας) για να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες ελέγχου σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του επίμαχου οδικού έργου.

H παράταξη ασκεί και μια γενικότερη κριτική στον τρόπο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. «Με λιγότερο από το 1/10 των χρημάτων θα μπορούσαν να ανακατασκευαστούν τα οδικά δίκτυα στα χωριά Μπιζανίου και Επισκοπικού ώστε οι συνδέσεις τους με την εθνική οδό να παρέχουν πραγματική οδική ασφάλεια. Αντίθετα, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ τα επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκουν έτοιμη την προκλητική τους στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και η Περιφέρεια Ηπείρου εκτελεί ως μακρύ χέρι, δημοπρατώντας δύο κυκλικούς κόμβους και 1,5χλμ άσφαλτο» τονίζει στην ανακοίνωσή της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back