Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα απαλλακτικά για τα έργα των κόμβων…

Εικόνα του άρθρου Τα απαλλακτικά για τα έργα των κόμβων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2023, 12:02
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

H έντονη κριτική που δέχτηκε η περιφερειακή αρχή Ηπείρου για τους δύο κόμβους –στο Επισκοπικό και στη Λαψίστα-, συνολικού προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., την έφερε εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση.

Η κριτική αφορά το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί των δύο έργων (με προσωρινούς αναδόχους πια) έγιναν χωρίς να υπάρχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, γνωμοδότησε θετικά για τις εν λόγω μελέτες, με τον πρόεδρο αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γοργόλη να… παροτρύνει την αντιπολίτευση να «μη μένει στα τυπικά αλλά στα περιβαλλοντικά ζητήματα».

Διαβάστε: Τα λογικά και τα παράλογα

Στη χτεσινή «έκτακτη» συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης υποστήριξε ότι υπήρξαν «απαλλακτικά για περιβαλλοντική αδειοδότηση (29.7.2022) για έργα στο παλιό εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.  

«Όλες οι τεχνικές μελέτες (οδοποιίας, υδραυλικές, γεωλογικές κ.ά.) αξιολογήθηκαν από το πρόγραμμα μαζί με τα απαλλακτικά και έτσι εντάξαμε έργα 24 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ. άλλοι δύο κόμβοι στο παραλιακό μέτωπο και το οδικό έργο Πηγάδια-Γέφυρα Πλάκας)».

Κι αφού υπήρχαν απαλλακτικά περιβαλλοντικής αδειοδότησης, πώς προέκυψε η εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων; Σε αυτό το σημείο, ο κ. Καχριμάνης επικαλέστηκε «την επισήμανση των υπηρεσιών ότι όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο δεν έχει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κι έτσι ξεκίνησε –και παρά τα απαλλακτικά που είχαν δοθεί- η εκπόνησή τους». Όσο και αν αυτό μοιάζει λογικό...

Τα περί απαλλακτικών περιβαλλοντικής αδειοδότησης δεν τέθηκαν ποτέ κατά τη συζήτηση στην επιτροπή περιβάλλοντος.

Κατά τα άλλα, ο κ. Καχριμάνης κατηγόρησε επί της ουσίας όσους «είχαν το άγχος, την άγνοια και το θράσος» ότι απλούς «δημιουργούν θόρυβο». «Λυπάμαι γιατί το άγχος κάποιων είναι να μη γίνει τίποτε και  κάποιων το άγχος να  είναι χρήσιμοι στον τόπο και στην κοινωνία» είπε ο κ. Καχριμάνης, κάνοντας τον… απαραίτητο διαχωρισμό στους μεν και στους δε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back