Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Απαλλακτικά» για κόμβους με υπογραφή Καχριμάνη…

Εικόνα του άρθρου «Απαλλακτικά» για κόμβους με υπογραφή Καχριμάνη…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2023, 01:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από έναν μήνα περίπου, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου βρέθηκε και πάλι σε μια δύσκολη θέση. Αυτή τη φορά στη δύσκολη θέση να εξηγεί γιατί και πώς κάνει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για οδικά έργα (για τον δρόμο Πηγάδια-Πράμαντα και για κόμβους) εκ των υστέρων… Αφού δηλαδή έχουν προηγηθεί οι διαγωνισμοί των έργων κι αφού, σε μερικές περιπτώσεις, έχουν προκύψει ακόμα και προσωρινοί ανάδοχοι.

Μετά από μια συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης δεν κατάφερε να δώσει καμία ουσιαστική απάντηση, ανέλαβε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Ο οποίος υποστήριξε ότι υπήρχαν από το καλοκαίρι «απαλλακτικά» από περιβαλλοντικές αδειοτήσεις για έργα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Αλλά στη συνέχεια «μετά από επισήμανση των υπηρεσιών ότι όλο το δίκτυο δεν έχει Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ξεκίνησε η εκπόνησή τους» (και πώς να έχει τέτοιες μελέτες, αφού το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο έγινε προ πολλών δεκαετιών;).

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας κατέθεσε όμως κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Έγγραφα που δείχνουν ότι ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης υπογράφει την απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση τουλάχιστον για πέντε κόμβους!

Καταρχάς, τα έγγραφα απευθύνονται από υπηρεσία σε υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου. Το πρώτο έγγραφο από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών αφορά την απαλλαγή από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον δρόμο «Πηγάδια-Πράμαντα» με το σκεπτικό ότι το έργο «αποτελεί έργο συντήρησης και αποκατάστασης του υφιστάμενου οδικού δικτύου». Το έγγραφο αυτό το υπογράφει υπηρεσιακός παράγοντας, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.

Τα έγγραφα για την απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση για τα έργα πέντε κόμβων –Φραξύλα, Λούτσα, Βαλανιδοράχη, Λαψίστα και Επισκοπικό- τα υπογράφει όχι υπηρεσιακός παράγοντας αλλά ο κ. Καχριμάνης.

Με εξαίρεση τον κόμβο Φραξύλα, όλα τα υπόλοιπα οδικά έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ο κ. Ζάψας σχολίασε τις απαλλαγές από περιβαλλοντική αδειοδότηση με υπογραφή Καχριμάνη, λέγοντας: «Επανήλθε βέβαια με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γιατί η υπηρεσία του είπε ότι ανεξαρτήτως της απαλλαγής, χρειάζονται ΜΠΕ. Πρέπει να μας πει ο κ. Καχριμάνης πότε είναι σύννομος και πότε στα όρια της νομιμότητας». Για τον κ. Ζάψα πάντως η πιο προκλητική απαλλαγή ήταν «αυτή για τον δρόμο ‘Πηγάδια-Πράμαντα’» -και για τον δρόμο αυτόν προχώρησε εκ των υστέρων η ΜΠΕ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back