ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Χρόνια πολλά κύριε Νόπφλερ

Εικόνα του άρθρου Χρόνια πολλά κύριε Νόπφλερ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/08/2017, 12:47
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η έννοια του στυλ, στον ευρύτερο χώρο του ροκ εν ρολ, δεν ήταν πάντα δεδομένη. Για την ακρίβεια, πήγαινε συνήθως από το ένα άκρο στο άλλο και αν το μουσικό αντικείμενο και υποκείμενο δεν ήταν… του πόθου, τότε τα πράγματα έμπλεκαν. Ο 68χρονος από τις 12 Αυγούστου Μαρκ Νόπφλερ όμως, ήταν και παραμένει μια διαφορετική ιστορία.

Ο Άγγλος με ουγγρική καταγωγή συνθέτης, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε σημαντικά στην καταγραφή ενός διαφορετικού, πιο εγκεφαλικού είδους του ροκ εν ρολ, χωρίς αυτό να είναι όμως το πομπώδες και συχνά άχρηστο art rock. Οι Dire Straits, η μπάντα που δημιούργησε το 1977 με τον αδερφό του, Ντέιβιντ, για είκοσι περίπου χρόνια σημάδεψαν αυτό το χώρο, είτε κάνοντας τρομερούς δίσκους όπως ο πρώτος τους, είτε κάνοντας μουσική για χασάπικα και ασανσέρ ξενοδοχείων, όπως οι τελευταίοι.

Το φαινόμενο «Νόπφλερ» όμως, πέρα από τις ήπια επιθετικές εμπνεύσεις όσο ήταν στους Straits, έφτασε σε κορύφωση αργότερα και έξω από τα όρια της μεγάλης μπάντας. Ο Νόπφλερ, από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες της σύγχρονης ιστορίας, «περπάτησε» άφοβα και δημιουργικά σε διάφορους συγγενείς και μη μουσικά χώρους, από την κάντρι των Notting Hillbillies μέχρι την americana του All the Roadrunning και τις κέλτικες επιρροές των πιο πρόσφατων άλμπουμ του. Άλλες φορές το έκανε με επιτυχία, άλλες απέτυχε οικτρά. Επίσης, ο Νόπφλερ «κρύβεται» πίσω από πολλά σάουντρακ γνωστών κινηματογραφικών ταινιών.

Το απαράμιλλο κιθαριστικό του στυλ όμως, είναι αυτό που στριμώχνεται ανάμεσα στη μέση του ονόματος και του επωνύμου του. Γιατί, ό,τι και να έκανε στη ζωή του ο κύριος Νόπφλερ, θα παραμείνει ο άνθρωπος που έγραψε αυτό το κομμάτι:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back