Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα όπλα, αδέρφια…

Εικόνα του άρθρου Στα όπλα, αδέρφια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/05/2023, 16:30
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 15 Μαΐου 1985, τα αδέρφια Νόπφλερ και λοιποί, έβγαλαν έναν από τους πιο εμπορικούς δίσκους όλων των εποχών: το Brothers in Arms.

Οι Dire Straits είχαν ήδη κυκλοφορήσει 4 δίσκους, μεταξύ των οποίων τα αδιανόητου επιπέδου, αισθητικής και μουσικής δεξιοτεχνίας πρώτο και ομώνυμο και Making Movies.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Το BiA όμως ήταν κάτι άλλο: το breakthrough μιας μπάντας που αργότερα θα «εξέπιπτε» της πίστης και θα διαλυόταν τελικά, για να ακολουθήσει ο αρχηγός, ο Μαρκ, μια εξίσου αδιανόητη σόλο πορεία.

Ο δίσκος ήταν και ένα τεχνικό επίτευγα της εποχής. Ήταν γραμμένο σε 24άρι digital tape και αργότερα, έγινε ο πρώτος δίσκος που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο CD. Η εμμονή του Νόπφλερ με την ποιότητα και την τεχνολογία, οδήγησε στην επένδυση και το τελικό αποτέλεσμα που ήταν ένα μεγάλο «ωωωωωω» έκπληξης για τα αυτιά της εποχής.

Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας ήταν ο Γκάι Φλέτσερ που έπαιζε τα πολλά πλήκτρα και synths και είναι ένας από τους κορυφαίους βρετανούς σέσιον μουσικούς.

…και φυσικά ήταν ο Μαρκ Νόπφλερ, ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών και επίσης, πολύ συγκεντρωτικός τύπος. Έγραψε όλα τα κομμάτια του δίσκου, εκτός από το Money for Nothing που συνέγραψε με τον Στινγκ. Το βίντεο κλιπ έγινε μια από τις πρώτες κορυφώσεις της «εποχής Mtv» και έπαιζε κυριολεκτικά παντού, για χρόνια. Ο δε ήχος του επιδημικού αρχικού ριφ, ήταν αποτέλεσμα μιας ατελούς τοποθέτησης των μικροφώνων κατά την εγγραφή. Όταν το άκουσαν όμως, αποφάσισαν να κρατήσουν την εγκατάσταση, περίπου όμως η γιαγιά δεν πείραζε την παλιά τηλεόραση, όταν αυτή δούλευε, για να μη χαλάσει το σήμα.

Ο δίσκος σηματοδοτούσε και μια φανερή αλλαγή του ύφους σε πιο ποπ γραμμές. Όχι ότι υποχωρούσαν σε κάτι –αυτό το έκαναν αργότερα, στη δεκαετία του ’90- αλλά τα πράγματα ήταν λίγο πιο απλοϊκά, όσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο σε συνθέσεις του Νόπφλερ.

Τέλος, ανάμεσα σε όλα υπήρχε το ομώνυμο υποβλητικό κομμάτι. Γράφτηκε την περίοδο του πολέμου στα Φώκλαντς/Μαλβίνες νήσους, λίγα χρόνια πριν και καταλήγει ακόμα στον εύγλωττο και εύστοχο στίχο:

We're fools to make war
On our brothers in arms





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back