ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα, άμεσα

Εικόνα του άρθρου Χρειάζονται στοχευμένα μέτρα, άμεσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2020, 23:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Θωμά Νάστου, Μηχανολόγου Μηχανικού, ιδιοκτήτη του Vision of Sound

Στις πρωτόγνωρες μέρες που ζούμε, ο κλάδος του Πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του χτυπιέται ανελέητα από τα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του covid 19.

Η απαγόρευση της συνάθροισης σταμάτησε την κάθε λογής καλλιτεχνική δραστηριότητα είτε αυτή ήταν μια συναυλία, μια θεατρική παράσταση, μια παράσταση χορού ή απλά ένα πανηγύρι και ένας γάμος.

Όχι μόνο τα σταμάτησε, αλλά ουσιαστικά απαγόρευσε κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό σημαίνει ότι, όχι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι (μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές) αλλά και όλοι όσοι σχετίζονται με αυτές τις δραστηριότητες μένουν χωρίς αντικείμενο, χωρίς εργασία για 6 ολόκληρους μήνες.

Μην ξεχνάμε ότι οι απαγορεύσεις ξεκίνησαν από την περίοδο του καρναβαλιού, στο τέλος του Φλεβάρη. Έτσι μένουν ουσιαστικά άνεργοι, τεχνικοί ήχου, εικόνας, φωτισμού, stage, riggers, όπως επίσης οι εταιρίες όπου όλοι αυτοί εργάζονται και στήνουν τον εξοπλισμό για όλες αυτές τις εκδηλώσεις.

Προφανώς το ίδιο συμβαίνει με χώρους εκδηλώσεων/συναυλιών, μουσικές σκηνές αλλά και εταιρίες διοργάνωσης συναυλιών και συνεδρίων που περιμένουν την άρση των μέτρων για να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν πράγματα για μετά το καλοκαίρι. Ακόμα, το ίδιο συμβαίνει με φωτογράφους, καμεραμέν, dj’s, ανιματέρ, διακοσμητές, ανθοπώλες, αίθουσες εκδηλώσεων και όλους όσους σχετίζονται με τον κλάδο των κοινωνικών εκδηλώσεων κυρίως γάμους και βαπτίσεις. Τέλος, έχει παγώσει και το κομμάτι των εκθέσεων (ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής κλπ), οι βιβλιοπαρουσιάσεις αλλά και γενικότερα το κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού πάνω στο οποίο η πόλη μας είχε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Όπως αντιλαμβάνεστε υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τα διάφορα κομμάτια του Πολιτισμού, των εκδηλώσεων και γενικότερα της συνάθροισης κοινού που χωρίς τη στήριξη της πολιτείας είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό.

Είναι αδύνατον με μηδενικό εισόδημα να συντηρηθούν επιχειρήσεις αλλά και να συντηρήσουν το προσωπικό τους. Τα έξοδα λειτουργίας, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι δανειακές υποχρεώσεις είναι τα βασικά που πρέπει να καλύψει το κράτος έως ότου βρεθεί ένας οδικός χάρτης προς την πλήρη άρση των μέτρων.

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας επίσης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι. Χωρίς αντικείμενο δεν υπάρχει αναγκαιότητα διατήρησης του προσωπικού. Το ίδιο και για τους καλλιτέχνες που αποδεδειγμένα ζούνε από αυτό, για τους οποίους χρειάζονται με μέτρα οριζόντια τη στήριξη της πολιτείας και όχι απλά ψάχνοντας ποιος είχε συμβάσεις εργασίας σε συγκεκριμένα διαστήματα για να πάρουν το επίδομα. Μη ξεχνάμε τι μας κρατούσε συντροφιά στα σπίτια μας όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας.

Θα μου πείτε «πώς γίνεται το κράτος να συντηρήσει όλους αυτούς τους κλάδους και όλους αυτούς τους ανθρώπους;». Εδώ λοιπόν έρχονται οι ειδικοί να βρούνε το τρόπο μέσα από τις δημοσιονομικές δυνατότητές μας. Μια στήριξη του πολιτισμού, των ανθρώπων του πολιτισμού αλλά και των καθημερινών ανθρώπων που συμμετέχουν στην ανάδειξη των έργων τους. Μια απαίτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευτούν πόροι στοχευμένα για αυτούς τους κλάδους, ενδεχομένως. Ας ελπίσουμε ότι οι φωνές όλων μας να εισακουσθούν και σύντομα να παρθούν μέτρα αλλιώς η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτιστικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Διαβάστε τα υπόλοιπα κείμενα του αφιερώματος, εδώ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back