ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χρειάστηκαν μόλις... τέσσερα χρόνια

Εικόνα του άρθρου Χρειάστηκαν μόλις... τέσσερα χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2023, 17:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος προκειμένου να αρχίσει το έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού (led) του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου»: Αυτό επισημαίνει η περιφερειακή αρχή Ηπείρου σε ανακοίνωσή της, με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να κατακυρώσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού στην εταιρία «Μυτιληναίος». Απομένει βέβαια η υπογραφή της σύμβασης…

Ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ), έγινε το καλοκαίρι του 2019, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές δηλαδή του Μαΐου. Η περιφερειακή αρχή χρειάστηκε δηλαδή τέσσερα χρόνια, μια ολόκληρη θητεία της, για να ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Το έργο το έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου. Η χρηματοδότηση κατασκευής του έργου είχε υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση στα 6,6 εκατ. ευρώ. Με τη διάρκεια παραχώρησης του έργου να είναι στα 16 χρόνια, ο συνολικός προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας (εκτιμώμενο κόστος αποπληρωμής, λειτουργίας και συντήρησης του έργου) που θα καταβληθούν στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης κατά την περίοδο μετά την έναρξη λειτουργίας των υποδομών, είχε ενδεικτικά εκτιμηθεί στα 10 εκατ. ευρώ.

To αντικείμενο του έργου αφορά τον σχεδιασμό, προμήθεια/εγκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενου δικτύου με 8.500 φωτιστικά σώματα, όπως και στη συντήρηση, λειτουργία και διαχείρισή του.

To έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είχε πάρει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ τον Απρίλιο του 2019, όταν αντιπεριφερειάρχης ήταν η Τατιάνα Καλογιάννη.

Τον Ιούλιο του 2019, η διακήρυξη βγήκε στην αέρα. Κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, στις 13 Ιανουαρίου του 2020, έξι εταιρικά σχήματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Α’ φάση της προκήρυξης του ανταγωνιστικού διαλόγου για την επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.

Στη β’ φάση πέρασαν τρεις εταιρίες: «Intrakat-Omexom-VE TTE», «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-Fotagonled» και «Μυτιληναίος Α.Ε.».

Τον Μάιο του 2022, ο ανταγωνιστικός διάλογος έληξε και η όλη διαδικασία μπήκε στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών. Δεσμευτική προσφορά κατέθεσε μόνο η «Μυτιληναίος», με την Οικονομική Επιτροπή να την αναδεικνύει προσωρινό ανάδοχο τον Νοέμβριο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back