ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Μυτιληναίος» για τα led στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου «Μυτιληναίος» για τα led στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/11/2022, 17:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mε μια λιτή ανακοίνωση (πιο λιτή δεν γίνεται), η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε σήμερα ότι η Οικονομική Επιτροπή «ανέδειξε την εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.  προσωρινό ανάδοχο του έργου για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Ηπείρου»…

Το έργο αυτό του οδοφωτισμού είχε επιλεγεί να γίνει με διαφορετική διαδικασία από ό,τι έγιναν οι διαγωνισμοί για τα led των Δήμων Ιωαννιτών και Πρέβεζας. Το μοντέλο που ακολουθήθηκε, ήταν της Σύμπραξης Δημοσίων και Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ).

Η χρηματοδότηση κατασκευής του έργου αυτού έχει υπολογιστεί κατ’ εκτίμηση στα 6,6 εκατ. ευρώ. Με τη διάρκεια παραχώρησης του έργου να είναι στα 16 χρόνια, ο συνολικός προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας (εκτιμώμενο κόστος αποπληρωμής, λειτουργίας και συντήρησης του έργου) που θα καταβληθούν στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης κατά την περίοδο μετά την έναρξη λειτουργίας των υποδομών, είχε ενδεικτικά εκτιμηθεί στα 10 εκατ. ευρώ.

To αντικείμενο του έργου αφορά ton σχεδιασμό, χρηματοδότηση, προμήθεια/εγκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενου δικτύου με 8.500 φωτιστικά σήματα, όπως και στη συντήρηση, λειτουργία και διαχείρισή του.

To έργο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είχε πάρει το πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ τον Απρίλιο του 2019, όταν αντιπεριφερειάρχης ήταν η Τατιάνα Καλογιάννη.

Τον Ιούλιο του 2019, η διακήρυξη βγήκε στην αέρα. Κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, στις 13 Ιανουαρίου του 2020, έξι εταιρικά σχήματα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Α’ φάση της προκήρυξης του ανταγωνιστικού διαλόγου για την επιλογή του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης.

Έξι μήνες μετά, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να περάσει στη β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου τις εταιρίες: «Intrakat-Omexom-VE TTE», «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-Fotagonled» και «Μυτιληναίος Α.Ε.».

Τον Μάιο του 2022, ο ανταγωνιστικός διάλογος έληξε και η όλη διαδικασία μπήκε στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.

Και σήμερα η Οικονομική Επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει τις δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες ήταν τελικά μόνο… μία! Αυτή της εταιρίας «Μυτιληναίος». Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή ποια είναι η οικονομική προσφορά της εταιρίας –αν αυτή έχει ανοίξει από την αρμόδια επιτροπή. Η Περιφέρεια Ηπείρου, στη λιτή ανακοίνωσή της, πάντως, δεν αναφέρει τίποτα.

Οι άλλες δύο εταιρίες που έφτασαν μέχρι το τέλος του ανταγωνιστικού διαλόγου αλλά δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, δηλώνουν το παρών έτσι κι αλλιώς στην Ήπειρο.

Η Intrakat είναι ο προσωρινός ανάδοχος για τα led του Δήμου Πρέβεζας, δίνοντας έκπτωση 3%, και η TERNA-Fotagonled ο προσωρινός ανάδοχος για τα led του Δήμου Ιωαννιτών, με έκπτωση 1%. Και οι δύο συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο του προσυμβατικού ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τον δρόμο προς το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πρέπει να πάρει κάποια στιγμή και η σύμβαση της «Μυτιληναίος» με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στον Δήμο Ιωαννιτών, παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζητούνε επίμονα από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων να μην προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης για τα led, χαρακτηρίζοντας την ασύμφορη.

Και στις τρεις περιπτώσεις των διαγωνισμών (είτε με ΣΔΙΤ είτε με Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης), ο ανταγωνισμός δεν ήταν ο αναμενόμενος. Μία δεσμευτική προσφορά για τα led της Ηπείρου, μια συμμετοχή-προσφορά για τα led των Ιωαννίνων, δύο συμμετοχές για τα led της Πρέβεζας (στον διαγωνισμό αυτόν συμμετείχε και μια ιταλική εταιρία η οποία όμως δεν συνέχισε στο στάδιο των οικονομικών προσφορών).  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back