ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Led, πάμε για… τετραετία

Εικόνα του άρθρου Led, πάμε για… τετραετία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2023, 14:39
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που άνοιξε στην Ήπειρο το μεγάλο κεφάλαιο της αναβάθμισης του οδοφωτισμού, των περίφημων led. Μέσα σε αυτά τα χρόνια υπήρξε έντονη και εύλογη αμφισβήτηση του τρόπου υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών, με την περιφερειακή αρχή Ηπείρου να καθοδηγεί την όλη υπόθεση.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, καμία υπογραφή δεν έχει μπει για να αλλάξουν τα 34.724 φώτα σε εθνικό, επαρχιακό και οδικό δίκτυο. Για τα φώτα αυτά έχουν «τρέξει» τρεις διαγωνισμοί με φορέα δημοπράτησης την Περιφέρεια Ηπείρου: δύο με τη μορφή Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης για τον Δήμο Ιωαννιτών και για τον Δήμο Πρέβεζας και ένας με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τον οδοφωτισμό σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Όσον αφορά τον τελευταίο διαγωνισμό, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε χτες ότι η Οικονομική Επιτροπή «κατακύρωσε τον διαγωνισμό για την ‘Αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο Ηπείρου’. Το έργο θα υλοποιήσει η Μυτιληναίος Α.Ε.». Τον Νοέμβριο του 2022, είχε προηγηθεί αυτή η ανακοίνωση: «Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε την εταιρεία Μυτιληναίος Α.Ε. προσωρινό ανάδοχο του έργου για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου Ηπείρου».

Δύο λιτές ανακοινώσεις, χωρίς καμία επεξήγηση. Όπως φαίνεται, λοιπόν, η ανακοίνωση του Νοεμβρίου αφορούσε την αποδοχή της τεχνικής προσφοράς της συγκεκριμένης εταιρίας και η χτεσινή ανακοίνωση την αποδοχή της οικονομικής προσφοράς, που καταλήγει στην κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού και την ανάδειξη της «Μυτιληναίος» ως προσωρινού Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) για την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με την οικονομική προσφορά, το εγγυημένο οικονομικό όφελος της Περιφέρειας Ηπείρου είναι 1,15 εκατ. ευρώ. Με τη διάρκεια παραχώρησης του έργου να είναι στα 16 χρόνια, ο συνολικός προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας (εκτιμώμενο κόστος αποπληρωμής, λειτουργίας και συντήρησης του έργου) που θα καταβληθούν στον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης κατά την περίοδο μετά την έναρξη λειτουργίας των υποδομών, είχε ενδεικτικά εκτιμηθεί στα 10 εκατ. ευρώ. Η οικονομική προσφορά φτάνει στα 8,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, λόγω της περιπλοκότητας της ΣΔΙΤ, η Περιφέρεια Ηπείρου θα πρέπει να εξηγήσει αναλυτικά τα όποια οφέλη αυτής της επερχόμενης σύμβασης. Μια σύμβαση που έχει δρόμο ακόμη για να υπογραφεί, καθώς θα πρέπει να περάσει από προσυμβατικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή των συμβάσεων για τα led του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Πρέβεζας, για τις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου είχε ανακοινώσει ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το πράσινο φως. Στις 20 Ιανουαρίου, η Περιφέρεια ανέφερε ότι «η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων πρόκειται να καλέσει την ερχόμενη εβδομάδα τους αναδόχους των δύο έργων προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες υπογραφής των συμβάσεων». Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάποια εξέλιξη.

Ανάδοχος για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών έχει αναδειχθεί η ένωση εταιριών ΤΕΡΝΑ-Fotagonled, η οποία ήταν και η μοναδική που συμμετείχε στον διαγωνισμό. Το ποσοστό δε της έκπτωσης που έδωσε, ήταν ελάχιστο, μόλις 1%. Η οικονομική προσφορά της ανέρχεται σε 18.997.000 ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 19,2 εκατ. ευρώ (οι τιμές με ΦΠΑ).

Όσον αφορά τον οδοφωτισμό του Δήμου Πρέβεζας, ανάδοχος είναι η ένωση εταιριών Intrakat-Omexom, η οποία έδωσε έκπτωση 3% (στον διαγωνισμό αυτόν συμμετείχε αρχικά κι άλλη εταιρία, η οποία όμως δεν συνέχισε στο στάδιο των οικονομικών προσφορών). Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 8,67 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back