ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας-Καλούτσιανη: Ένα φιλόδοξο σχέδιο

Εικόνα του άρθρου Λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας-Καλούτσιανη: Ένα φιλόδοξο σχέδιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2024, 13:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα φιλόδοξο σχέδιο έχει στα σκαριά η δημοτική αρχή Ιωαννίνων: τον σχεδιασμό της νέας δημοτικής αγοράς Αγίας Μαρίνας και την ενσωμάτωσή της στο αστικό τοπίο. Και η αρχή γίνεται με έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τον οποίο έχει προβλεφθεί μια πίστωση 52.000 ευρώ.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού πρόκειται να γίνει σε δύο μήνες. Η δημοτική αρχή επιχειρεί λοιπόν να παρέμβει σε μια ιδιαίτερη υποβαθμισμένη περιοχή, που έχει όμως την τύχη να βρίσκεται περικυκλωμένη από σημαντικά μνημεία: από τα Λιθαρίτσια και το Βελή Τζαμί μέχρι την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας και το Τζαμί της Καλούτσιανης.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε επιχειρήσει κι αυτή να παρέμβει στην περιοχή, με διαφορετικό τρόπο, μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (EETAA), που όμως δεν προχώρησε.

«Κύριο μέλημά μας θα είναι και σε αυτή τη θητεία, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα και τις ανάγκες όλου του Δήμου, με το μεγάλο βάρος να πέφτει σε περιοχές υποβαθμισμένες, άλλοτε ακμάζουσες, όπου σήμερα κυριαρχεί η εγκατάλειψη και αδιαφορία», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας, ανακοινώνοντας την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προκηρύξει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αναβάθμιση της περιοχής από το Πνευματικό Κέντρο έως και το Τζαμί της Καλούτσιανης με στόχο όχι μόνο την ανάδειξή της ως πολιτιστική και τουριστική διαδρομή αλλά και την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν: ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του Πνευματικού Κέντρου, πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας και φυσικά την ανάπλαση της δημοτικής αγοράς.

«Μια δημοτική αγορά που δεν θα έχει τον αυστηρά αμιγή εμπορικό χαρακτήρα, αλλά θα συνδυάζει το εμπόριο με την ψυχαγωγία και την ανάπαυση. Μια δημοτική αγορά τουριστικό πόλο έλξης, στα πρότυπα πολλών άλλων ελληνικών αλλά και ευρωπαϊκών πόλεων» είπε ο κ. Γιωτίτσας.

Όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, ο κ. Γιωτίτσας ανέφερε ότι αυτός «θα μας δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, με βάση τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, για τον συνολικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων. Δεν αποτελεί τελική μελέτη ούτε μελέτη εφαρμογής. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ως παράταξη ότι πιστεύουμε στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ως ένα σύγχρονο εργαλείο ωρίμανσης έργων που αφορούν κυρίως αστικές παρεμβάσεις σε κτίρια και κοινόχρηστους χώρους».

Μετά τον διαγωνισμό, που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες, θα ακολουθήσει η εκπόνηση των οριστικών μελετών. Σε αυτό το σημείο, ο αντιδήμαρχος είπε ότι για τις οριστικές μελέτες θα διατεθεί ένα κονδύλι ύψους 670.000 ευρώ από το υπουργείο Τουρισμού. «Ένα κονδύλι που εδώ και 4 χρόνια έμεινε αναξιοποίητο λόγω της επιλογής της προηγούμενης δημοτικής αρχής να εμπλέξει την ΕΕΤΑΑ στην ωρίμανση των μελετών, με τα γνωστά αποτελέσματα» είπε.

Διαβάστε: Λαϊκή αγορά Αγίας Μαρίνας: Άλλη μια ευκαιρία

Μετά τις οριστικές μελέτες θα αναζητηθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο «ώστε μέχρι το τέλος του 2025 το έργο να έχει δημοπρατηθεί». Το χρονοδιάγραμμα αυτό ο κ. Γιωτίτσας ναι μεν το χαρακτήρισε ενδεικτικό, αλλά «όχι μακριά από την πραγματικότητα».

ΣΧΟΛΙΑ
Μπάμπης Σουγιάδης
Όχι άλλες πεζοδρομήσεις "τουριστοποησεις". Κλείσατε όλες τις εισόδους εξόδους του κέντρου. Την κάνατε την πόλη λούνα παρκ για τους τουρίστες μόνο. Συν ότι ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ το Γιαννιωτικο σαλόνι αυτή την στιγμή που γράφω. Έχουν κόψει όλα τα δέντρα στο πάρκινγκ και το όργωσαν! Έχουν χαλάσει όλα το μονοπάτια που πήγαινε ο κόσμος να κάνει μια βόλτα και έχουν σκάψει στο άσχετο για υψομετρικές αλλαγές! Καμία περιβαλλοντική οργάνωση θα επέμβει;
Γκαουτάμα Τούμπου - Τούμπου
Μα αν γίνει πεζόδρομος η Αγίας Μαρίνας από πού θα περνάνε τα οχήματα; Τι είναι αυτά που προτείνετε; Θα κάνετε το αδύνατο, δηλαδή τον δρόμο πάνω από την Λαϊκή διπλής κατεύθυνσης; Είναι σοβαρά τώρα αυτά; Ο τόπος αυτός ΔΕΝ προσφέρεται για Λαϊκή αγορά επειδή ΔΕΝ διαθέτει τις απαιτούμενες οδικές προσβάσεις. Είναι ένας τόπος κλειστός και αποκλεισμένος μέσα στην καρδιά της πόλης. Κάντε ένα πολυώροφο πάρκινγκ στη θέση αυτή κι ελευθερώστε τον χώρο του νυν υπαίθριου δημοτικού. Κι εσείς εξακολουθείτε να παίζετε μπαλάκι με την προηγούμενη δημοτική αρχή; Αίσχος!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back