ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: Περιμένει το επόμενο βήμα

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: Περιμένει το επόμενο βήμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2020, 01:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα πολιτιστικό μνημείο, ένας τόπος που συνδέεται με το πολυπολιτισμικό παρελθόν και με την ιστορία της πόλης, ένα σημείο αναφοράς για παλιούς και νεότερους. Το Τζαμί της Καλούτσιανης είναι ένα ιδιαίτερο τοπόσημο στα Γιάννενα, και περιμένει εδώ και χρόνια, να αποκτήσει μια αξιοπρεπή μορφή, τη μορφή αυτή που αξίζει σε τέτοια μνημεία. Και θα περιμένει κι άλλο…

Τα καλά νέα είναι ότι για το μνημείο υπάρχει πια εγκεκριμένη μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού. Το ΚΑΣ ενέκρινε σε χτεσινή του συνεδρίαση την οριστική αρχιτεκτονική και στατική μελέτη για την αποκατάσταση του μουσουλμανικού τεμένους όπως και τη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών και των ξύλινων και γύψινων στοιχείων.

Τον φάκελο της μελέτης ολοκλήρωσε πριν από λίγο καιρό επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Ελευθερία Τσακανίκα. Ήταν η ομάδα που είχε αναλάβει εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου πριν από τεσσεράμισι χρόνια την όλη υπόθεση. Είχαν προηγηθεί αρκετά λάθη στο παρελθόν, τα οποία οφείλονταν στην αποσπασματική θεώρηση του μνημείου.

Η διεπιστημονική ομάδα αναζήτησε και μελέτησε τα πάντα: δομικά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά δεδομένα. Από τις βασικές ανακαλύψεις των επιστημόνων ήταν ότι το προστώο του τζαμιού είχε τελείως διαφορετική αρχιτεκτονική μορφή, όπως και ότι τα θεμέλιά του βρίσκονται σε βάθος τριών μέτρων.

Για τη μελέτη, που «πέρασε» από το ΚΑΣ, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δέχτηκε τα συγχαρητήρια της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (διά τηλεφώνου). Όπως είπε ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «η μελέτη είναι εξαιρετική». 

«Πλέον οδηγούμαστε να προχωρήσουμε σε μελέτη εφαρμογής και σε τιμολόγηση (σ.σ. εννοεί τον προϋπολογισμό του έργου) ώστε στη συνέχεια να βρεθούν με τη συνεργασία της υπουργού οι πόροι», δήλωσε ο κ. Καχριμάνης. Σε αναμονή λοιπόν…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back