ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τράπεζες, ασφάλιση, δημόσιο «καίνε» τους πολίτες

Εικόνα του άρθρου Τράπεζες, ασφάλιση, δημόσιο «καίνε» τους πολίτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2018, 17:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Τον ετήσιο απολογισμό του έκανε ο συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, κάνοντας και την εισαγωγή που επιβεβαιώνει ότι όσο δεν εξετάζεται ο ανθρώπινος παράγοντας πίσω από τις στατιστικές, τα στοιχεία είναι «κενά»: «Καμία τεχνοκρατική προσέγγιση ή στατιστική αποτίμηση των υποθέσεων που απασχόλησαν το γραφείο του Συμπαραστάτη δεν μπορεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα, στην οποία κινήθηκε η κοινωνία της Ηπείρου το παρελθόν έτος. Άλλωστε αυτό θα ήταν ουσιαστικά αδύνατο, διότι πίσω από τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία κάθε υποθέσεως, υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Μπορεί όμως να δώσει μία στο μέτρο του δυνατού εικόνα των προβλημάτων που υπήρξαν και απασχόλησαν την πλειοψηφία των πολιτών».

Συνολικά, μέσα στο 2017 προσέφυγαν στο συμπαραστάτη 234 πολίτες, 73 επιχειρηματίες και 45 ομάδες πολιτών, σε συνολικά 352 υποθέσεις:

  • 74 ήταν αρμοδιότητας της Περιφερειακής           Αυτοδιοίκησης Ηπείρου
  • 60 υποθέσεις αφορούσαν ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές εκκρεμότητες
  • 28 αφορούσαν Δήμους και υπηρεσίες αυτών
  • 25 αφορούσαν εργασιακά θέματα και εργατικές διαφορές
  • 54 υποθέσεις αφορούσαν δημόσιους οργανισμούς και υπουργεία
  • 13 υποθέσεις αφορούσαν Υπηρεσίες της   Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου
  • 57 υποθέσεις αφορούσαν διαφορές πολιτών και επιχειρηματιών με τράπεζες
  • 41 περιπτώσεις ήταν διάφορες και ποικίλου περιεχομένου

Αρκετές υποθέσεις δεν καταγράφηκαν, μετά από αίτημα των εμπλεκομένων, ενώ το γραφείο συνέταξε και προώθησε 28 έγγραφα με αιτήματα και γνωμοδοτήσεις.

Σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά της δραστηριότητας του 2017 μοιάζουν με αυτά του 2016. «      Το κύριο θέμα σήμερα, είναι η καλύτερη δυνατή εξισορρόπηση μεταξύ οικονομικών προτεραιοτήτων και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών» σημειώνει ο συμπαραστάτης. Τα βασικότερα προβλήματα της χρονιάς που πέρασε ήταν το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΔΕΥΑΙ, οι κατασχέσεις λογαριασμών, οι διαφορές πολιτών έναντι τραπεζών. Επίσης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, επιβεβαιώνεται από τις υποθέσεις ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν με «επιβάρυνση μεγαλύτερη σε ατομικό επίπεδο», ενώ καθυστέρησαν και πάλι συντάξεις.

Ακόμα, οι τράπεζες παραμένουν «στριφνές» στη συνεργασία και όπως τονίζεται, συχνά αυθαιρετούν στην κατάσχεση χρημάτων, «χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση και χωρίς την τήρηση των απαγορεύσεων του νόμου».

 Ενδιαφέρον έχει και η ταύτιση του Συμπαραστάτη με μια γενική θέση των περιφερειακών αρχών, ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο ρόλος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: «        Απαραίτητος είναι ο περιορισμός των αρμοδιοτήτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς όφελος των Αιρετής, η κύρια αρμοδιότητα της οποίας θα πρέπει να περιορίζεται στον ποιοτικό έλεγχο των αποφάσεων και στον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων της αυτοδιοίκησης».

Τέλος, τονίζει ότι σύντομα θα εκδοθεί «οδηγός δικαιωμάτων» πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ θα γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για τη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών από τις άλλες, πλην Ιωαννίνων, περιφερειακές ενότητες.


Όλη η έκθεση είναι εδώ:ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017.doc

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back