Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τους χωρίζει η απλή αναλογική

Εικόνα του άρθρου Τους χωρίζει η απλή αναλογική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/11/2017, 17:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που γίνεται σήμερα και αύριο στα Γιάννενα, άναψε φωτιές. Κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς για πολλούς αυτοδιοικητικούς η υιοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελεί «κόκκινο πανί».

Και η αλλαγή του εκλογικού συστήματος αποτελεί βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση και το οποίο θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2018. Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη την απλή αναλογική» ενώ υπενθύμισε ότι το εκλογικό αυτό σύστημα αποτελούσε θέση του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση. «Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η συμμετοχική ψήφος του Αγοραστού να υπερδιπλασιάζεται και η συμμετοχική ψήφος της Όλγας Γεροβασίλη να υποδιπλασιάζεται» είπε ενδεικτικά. Με τις αναφορές του υπουργού στην απλή αναλογική, ξεκίνησε από το αυτοδιοικητικό κοινό η έκφραση δυσαρέσκειας, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να «σηκώνει» το βάρος της αντίδρασης. Ο κ. Καχριμάνης αποχώρησε από το συνέδριο, λέγοντας με έντονο ύφος ότι «έτσι δεν γίνεται δουλειά». Ο περιφερειάρχης Ηπείρου έχει εκφράσει ουκ ολίγες φορές τη διαφωνία του με την απλή αναλογική, κάνοντας λόγο για 'ταφόπλακα στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης, αφού ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις δικλείδες ασφαλείας από το ένα εκλογικό σύστημα στο άλλο, κάλεσε τους αυτοδιοικητικούς να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Όσο και αν επιχείρησε πάντως να αναδείξει και τις άλλες αλλαγές που ετοιμάζονται στην αυτοδιοίκηση, ήταν σαφές ότι η απλή αναλογική ήταν το κρίσιμο ζήτημα για τους αυτοδιοικητικούς.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός μίλησε για αλλαγή στον τρόπο κατανομής των Κοινών Αυτοτελών Πόρων, που αποτελούν βασική πηγή κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων, με βάση και τη γεωμορφολογία ενός Δήμου κι όχι μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και για ένα ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων οι οποίες πολλές φορές είναι μοιρασμένες σε διάφορους θεσμούς. «Πολλά ειπώθηκαν με τον 'Καλλικράτη', πολλλά έμειναν τίτλοι. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα γίνει αποσπασματικά. Κάθε μεταφορά αρμοδιότητας θα συνδυάζεται με πόρους και προσωπικό» τόνισε. Όσο για την τεχνική και διαχειριστική ανεπάρκεια των Δήμων, που οδηγεί στην αδυναμία εκτέλεσης αναγκαίων έργων κυρίως μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη συγκρότησης διαδημοτικών συνδέσμων ανά νομό.

Μίλησε ακόμα για τη διαμόρφωση περιφερειακών υπηρεσιών σε επίπεδο υπουργείων οι οποίες θα αντικαταστήσουν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Όσο για τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων δημοτικού συμβουλίου, που ασκείται σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αναφέρθηκε στον θεσμό του ελεγκτή νομιμότητας. Υπογράμμισε δε ότι «οποιαδήηποτε αλλαγή δεν θα επηρεάσει τα δικαιώματα του προσωπικού». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο. Έχει ειπωθεί και από τον κ. Πατούλη ότι αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back